Thankz 4 being my followers

Tuesday, May 28, 2013

Taman Negara Pahang "Back To Green Nature"


Assalammualaikum w.b.t.

Hello geng! Lama x jumpa! Lama tak update belog! Kesian kan ko belog, diabaikan oleh tuannya...

K la malas nak bebel panjang, kali ni ak nak cite event yg aku join geng TRECKERS iaitu......................

TAMAN NEGARA
"BACK TO GREEN NATURE"
Anjuran T-Rec Club




Sabtu (18/05/2013)

Kami gerak dalam kul 7.30 pagi, ada la dlm 29 orang yg join,  bangun tido bangun tido, tp x sampai2 ... Melaka ke Pahang, jauhhhhhhhhhhhh sangat....At last dalam pukul 2 baru sampai sana.. Then kteorg solat n makan then check-in bilik... yg best'y kali ni dpt tido bilik biasanya kene tido kat khemah.. Campsite semua penuh, sebab tu kena tidur bilik.. Rate bilik 1 malam RM 5.00, gila murah tu..

Lepas siap sume, kena kumpul, ada briefing drp abg Amin pasal aktiviti yg nak dijalankan petang tu.

Then, gerak p tepi sungai, utk program first, RAPID SHOOTING.. Naik boat  sepanjang sungai pahang, mmg best. Menikmati keindahan alam. Subahanallah sangat cantik keindahan alam ni. Sepanjang naik boat tu ada sesi bergambar n sesi simbah air dari satu boat ke boat yang lain. Abes basah lencun semuanya..




Kami berhenti kat PERKAMPUNGAN ORANG ASLI kaum BATEK, tengok gaya kehidupan diaorang. Sangat daif, kata tourist guide tu, orang asli ni mmg x nak perubahan, diaorang pernah dihantar ke sekolah tp bertahan selama seminggu je, lepas tu diaorang tak nak g sekolah lagi.

Banyak la yg tourist guide tu explain kat kitaorg pasal kehidupan orang asli ni. Kalau dulu diaorang x reti guna duit tp sekarang ni dah pandai dah guna duit. Ape yang menarik, kalau diaorang nak kawen diaorang kena lepas ujian hidupkan api cara tradisional dulu, kalau x lepas so diaorang tak boleh kawen.




Belajar cara2 buat sumpit


Cara hidupkan api, kena buat dgn romantik/lembut kalau x nnt x hidup



 Belajar cara menyumpit











Lepas habis melawat orang asli kami pun balik naik boat tu. Sekali lagi menikmati keindahan alam di petang hari. Sungguh cantik.

Sesi malam lak, ada jungle trekking, mati2 aku ingat jungle trekking masuk hutan n dia lepaskan sorang2, rupa2'y bkn... kteorang mmg masuk hutan-taman negara, tp lalu trek yg dia dah sediakan sambil mengenali binatang2 yang aktif pd waktu malam. Macam2 ada la, tarantula pun ada tau..




Habis jungle trekking, kitaorang pun balik, tp sebelum sampai bilik sempat lg layan bola Kelantan vs Selangor lw tak silap. Then habis bola g lepak gn geng treckers minum air, makan biskut n main chesss... Then tidooo... 



Ahad (19/05/2013)

Seawal jam 7.30 pg kitaorang dah kumpul tok makan, warming-up, n ice breaking. Then kul 9 gerak p Taman Negara naik boat, cehhh mcm jauh sangat je kannn... x la jauh mana cuma kene seberang sungai jeee...






Then lepas kumpul semua, kitaorang pun gerak. First2 pecah kepada 3 group. Sambil ber'junggle trekking' sambil tu kteoang mengenal tumbuhan2 yang ada kat taman negara tu. 


Bergambar sebelum start jungle trekking


Trek jungle trekking kami..

Mula2 memang best, lama2 pancit. Mana tak nya, kitaorang kena naik TANGGA sejauh 2 KM untuk sampai ke puncak BUKIT TERISEK! Serius pancit habis, penat, semput, nak pitam pun ada. Masa tu aku dah rasa peluh dah sejuk je, n bila pejam then bukak mata, aku rasa nak tumbang, tapi still teruskan sebab ada membe aku yang support dr belakang, Dia pegang aku n tolak aku dari belakang. Thanks EKIN. Jasamu dikenang! 

Bilamana kita dah penat n tengok atas banyakkkkkk lagi tangga kena daki, serious rasa nak surrender jek. Tapi bila tengok member2 yang lain tetap teruskan, so kita pun teruskan, abes tu x kan nak patah balik sengsorang, gila ape...




Masing2 kepenatan sudahhh...


Sampai puncak bukit terisek sesi bergambar dimulakan..


Nampak x? Kat seberang sana tu puncak gunung tahan, tah bile dapat daki ke sana lak...








 






Habis bergambar semua kteorang mendaki turun untuk menuju ke CANOPY WALK. Mula2 nak start memang takot, tapi lama2 ok je. Seriau gak la bila tengok bawah, dah lah tinggi, kalau jatuh sia2 jek..




Lagi seriau bila tengah jalan, n membe kita yang kat belakang pun tengah berjalan atas canopy walk yang sama, berhayun-hayun jadinya, elak tercampak ke bawah je...huhu..

Then bila semua dah habis lalu canopy walk, kitaorang pun siap sedia utk turun daripada bukit terisik tu..walaupun perjalanan turun tu sangat laju tapi still terasa jauhhhh sangat. Lama gila nak amek masa untuk turun dari bukit terisik..




Then balik bilik n siap2 untuk balik..




Kitaorang gerak balik lebih kurang pukul 4.00 petang, sampai Melaka lebih kurang pukul 11.30 malam. Lama tu, tapi Alhamdulillah perjalanan kami selamat pergi dan balik. Kenangan tu sangat berharga. Nak pergi sendiri tah bila dapat pergi, so pekata kita grab opportunity untuk join apa2 aktiviti yang orang  lain anjurkan..

Cuti gawai kali ni geng treckers pergi Pulau Perhentian, tapi sayangnya x dapat join sebab lambat daftar, so dahhhh penuh... Tapi x pe lah x dapat g Pulau Perhentian tapi aku dapat g Pulau Besar. Best!

K geng out dulu... Next time aku update lagi.. Salam..


AN: Jauh perjalanan luas pemandangan.


2 263 Contengan Jalanan:

miya amira said...

Bestnya akak...aktiviti tu best...tp entah bila blh pergi...hehehe..

An Najwa said...

Sangat best! Kalau kat KBM tu join aa kelab T-REC, diaorng byk buat aktiviti mcm ni..kita cuma sediakan duit je nk grab opportunity utk daftar awal...kalau pergi sendiri mesti kos tinggi..so baik join diaorang, jimat kos tau..

ni ada lg 1 prog yg akk join diaorg..yg ni mmg betul2 best punya...
http://leaveurmark.blogspot.com/2012/11/water-rafting-cave-expedition-gua.html