Thankz 4 being my followers

Sunday, January 29, 2012

Dalam Kelembutan Ada Ketegasan


Assalamualaikum pembuka bicara.

Hye korang2, okey mood aku tok menaip semula baru sampai *sadisss*

Ehem. Ok kali ni aku nak kongsi satu ayat yang aku rasa sangat menarik bunyi die iaitu :

" Dalam kelembutan ada ketegasan, dalam ketegasan ada pendirian, dalam pendirian ada keteguhan "

Ayat yang sama aku letak kat status mukabuku aku. So far nampak ramai yang sokong ayat tu. Entry kali ni aku nak cakap more tentang perempuan.

Ntah la dua tiga hari ni asik terfikir pasal kelembutan & ketegasan seorang perempuan. 

Setiap orang dilahirkan dengan perangai yang berbeza. Ada perempuan yang dilahirkan dengan sikap lemah lembut, berbudi bahasa sepanjang masa, tapi ada gak yang jenis kasar orangnya. Kasar kat sini maksudnya kasar dari segi tingkah laku tapi still lembut hati. Nama pun perempuan mestilah lembut hati kannn.

Sekarang ni setiap hari kita akan dengar berita tentang gejala sosial sini sana. Sampaikan kakak aku kata :

'aku ngeri tengok budak2 zaman sekarang' 

aku just jawab : 

 'its normal' 

Mybe dah lali sangat dengan keadaan macam tu so aku anggap benda tu normal. Yelah bila bukak fb banyak berita pasal perempuan mengandung anak luar nikah la pastu bukak paper kes buang bayi la. Setiap hari berita yang sama. So aku anggap benda tu normal *terukkan?*.

Em, mungkin benda ni berlaku sebab sikap ingin 'mencuba'. Senang cite, kita salahkan je kedua2 belah pihak. Lelaki & perempuan. 2 x 5. 5 x 2.

Aku just nak kata kalau boleh kita jadi perempuan ni biarlah ada ketegasan dalam diri kita. Memanglah kalau boleh kita nak nampak 'lemah-lembut' depan lelaki, tapi biarlah ada sikit ketegasan dalam diri. Jangan mudah berkata 'ya' dalam setiap tawaran yang diberikan. Umum. Daripada perkara yang besar kepada perkara yang sekecil2nya.

Tak salah kalau kita tegas dalam buat satu keputusan. Lelaki akan lebih hormat pendirian kita *err yeke?sila jawab insan bergelar lelaki*.

Tegas kat sini bukan bermaksud kita 'ego'. Tegas bukan bermaksud kita sombong. Tegas bukan bermaksud kita tak peduli kewujudan orang sekeliling. Tegas bukan bermaksud kita tak peduli perasaan orang sekeliling.   Tapi tegas kat sini bermaksud kita tetap dengan pendirian kita.

Ehem.

Tak semua lelaki suka perempuan yang lemah lembut setiap masa.

Tak semua lelaki suka perempuan yang kasar.

Tak semua lelaki suka perempuan yang tegas.

Tapi semua lelaki suka perempuan yang manja, tak banyak sikit pun jadilah, betul tak? *baik ngaku cepat! HAHA*.

Ok2 selingan je tu, so aku harap readers2 yang baca entry aku ni dapat renung2kan dan selamat beramal. C yaw. Daa.





AN : Nobody's perfect.



Wednesday, January 25, 2012

Entry Tanpa Tujuan Tapi Ada Tajuk


Assalamualaikum w.b.t.

Walaupun cuti semester baru berlangsung selama lima hari tapi aku terasa nak balik kampus semula. 

Kat kampus macam2 aku boleh wat, even kadang2 terasa tension nak mati menanggung bebanan assignment, test, quiz n presentation. Tapi aku lebih selesa dok kat kampus.

Duduk kat uma pun bukan leh wat ape. Setiap hari rutin yang sama, bangun tidur, sarapan, kemas rumah, masak, tengok tv, online n tidur. Nak bual pun taktau nak bual gn sape, hari2 duduk kat rumah sorang2. Adoiii bosan'y idoppp. 

Kalaulah umi ada lagi, mesti best. Dapat dengar suara dia yang serak2 basah, dapat dengar dia bebel, dapat dengar dia gelak, dapat kongsi masalah dengan dia, dapat dengar nasihat dari dia. Takde lah sunyi macam ni. 

Everyday aku cakap benda yang sama. Kalau umi ada lagi. Dah2 la tu najwa, biarlah umi aman kat sana.

Hmm. Nak kuar dengan member2 masing2 dah ada life sendiri. Malas nak kacau.

Nak keluar sorang tak tau mana arah nak tuju.

Adoii ni la penangan orang yang kebosanan tahap gaban. Cakap pun tah pape.

K la korang, daripada aku terus menaip tah pape, baik aku off dulu. Kbaii.

Salam.


AN : Menghitung hari nak balik kampus, tapi nanti dah balik kampus menghitung hari tok balik rumah lak. Dunia2.


Selamat Bercuti!!


Assalamualaikum pembuka bicara.

Hye3 lama tak bertemu! Ada rindu bertandang di hati. CEHCEHCEH! HAHA

Yo, dengan ini secara rasminya beta ingin megisytiharkan kepada seluruh rakyat jelata bahawa 'beta sedang ber'cuti' semester'. Yeah! Kita enjoy!.

Alhamdulillah lega. Hilang sekejap penderitaan fizikal n mental yang aku alami selama sebulan ni. 'Ceh ayat! HAHA*

Dikesempatan ni aku nak ucapkan :

SELAMAT BERCUTI KEPADA SEMUA YANG SEDANG BERCUTI

ISILAH MASA CUTI ANDA DENGAN BENDA YANG BERMANFAAT

Ehem2, untuk cuti kali ni, aku tak berhasrat nak cari kerja macam cuti2 yang lepas. Sebab akak aku nak kawin, so secara tak langsung khidmat aku teramat2 diperlukan. 'Ceh! HAHA*.

So maknanya cuti ni aku dapat spend masa duduk kat rumah untuk rehat + men game + online secukupnya.

InsyaAllah jika ada kesempatan masa belog ni akan di'update' dan takkan sunyi seperti sebelum ni.

K all semoga kita bertemu kembali. Daaa. Salam.

Have a nice day! ')

AN : Still waiting.. ^_^