Thankz 4 being my followers

Sunday, June 12, 2011

Setelah sebulan berlalu...


Assalamualaikum pembuka bicara....

hari ni 12/06/2011

so ini menunjukkan cuti sem aku telah sebulan berlalu...

tinggal tiga bulan lagi...ermmm....terasa macam sekejap je masa berlalu...

hurmmm....k kali ni aku nak cite aktiviti yang telah aku jalankan sepanjang sebulan aku bercuti..

1st aktiviti adalah tolong sedara jaga mak dia...

aku panggil aunty ida & uncle abby...(2 2 bekerja)


kiteorang panggil atuk ni FUANG (bahasa bugis)

fuang ni ada penyakit pelupa...kalau tak silap aku umur dia dalam 75 tahun...so kene ada orang tolong tengok2kan dia...

jaga fuang x susah, just kena masakkan untuk tengahari n wat air milo kalau dia mintak

urusan aku kat uma tu just masak & basuh baju sendiri je...

yang lain tak payah wat...memang haven gile la!

tapi jaga orang tua memang perlukan tahap kesabaran yang tinggi...

bayangkanlah korang tengah syok duduk2 tengok tv tak alih2 kene marah

sedangkan korang tak tau ape kesalahan korang..

bederau r darah bila kene marahkan? nasib baik la fuang marah2 guna bahasa bugis, so aku tak faham langsung ape yang die cakap.. hahaha

pape pun, sabar tu penting ye kawan2x...so aku wat tak tau je, lepas lima minit senyap la die...

kadang2 tu habis marah tetiba die nangis...kalau korang2 nak buat ape?

aku pun x tau nak wat ape so aku suruh fuang baca selawat je...

kalau time tido lak setiap malam pukul 1 2  3 4 5 6 aku akan dikejutkan oleh fuang...(saje je fuang kacau tido aku, sabor jelah)...so memang tak lena la tido malam...

aku jaga lebih kurang sebulan...pastu quit!! hehe

sebenar'y b4 cuti sem aku ada cakap kat sorang membe aku yang aku teringin nak kerja kat rumah orang2 tua..

alhamdulillah akhirnya tercapai gak hasrat aku walaupun dapat jaga sorang je...=)

hmmm abes cite keje jaga fuang then aku balik KOTA TINGGI...

masa kat kota anak jiran aku (kak zurin) ajak aku tolong dia ngandam pengantin...

so aku tak lepaskan peluang yang ada, aku follow dia sambil2 carik pengalaman...

kalau nak tau kak zurin ada kedai pengantin sendiri...

sehari tolong kak zurin macam2 info aku dapat..

antaranya cara nak bukak bisnes, cara nak pilih produk, cabaran berdepan dengan customer n yang seangkatan dengannya la...sambil 2 dok usha2 baju pengantin yang ada...hehe



suke2 baju pengantin gaya muslimah....


 
alat2 solek yang digunakan..


 kak zurin tengah kusyuk solek pengantin


 ini dia pengantin kita hari ni (penang mari la)


k abes cite pasal aktiviti aku sepanjang sebulan berlalu...

so ni dah masuk bulan kedua aku bercuti...

sekarang aku dah ada dekat MUAR...aktiviti aku untuk bulan ke2 ni adalah tolong makcik aku uruskan uma sebab dia dalam pantang...

tugas aku kat sini adalah kemas uma, basuh baju, masak n jaga sepupu aku yang comel2 belaka ni...

agak berat tugas ni tapi pape pun aku enjoy sebabnye aku takde peluang nak berangan n dilanda kebosanan...haha

lagi satu benda yang best, aku dapat belajar masak! cayalah weh!

b4 ni aku memang reti masak tapi benda yang simple je la macam sayo goreng n masak kicap...

tadi baru lepas belajar masak lemak ikan masin...jadi wooo....sedap lak 2...haha

makin lama makin bertambah ilmu masakkan aku....chantek la weh...=)

hmmm....tapi aku tolong kat sini pun selama sebulan je...pasni kene cari keje lain....ah tu akan dipikirkan di kemudian hari...hehe

k ni dia picx kazen aku yang comei2 belaka...


Nur Imanina Solehah (6 tahun)


 Nur Hanani Syuhada (5 tahun)


Nur Insyirah Sofea (2 tahun)


Nur Sakinah Syarha (1 minggu)


Moral of da story are :

1. Seorang ibu boleh jaga 10 orang anak tapi 10 orang anak belum tentu dapat jaga seorang insan bergelar ibu & ayah..

2. Nak buka perniagaan biarlah bermula dari muda, sebab masa tu badan tengah kuat, lepas pencen dah senang jangan lepas pencen baru sibuk nak meniaga..

3. Pengalaman hidup mengajar kita erti kehidupan..

take care u allz...k c ya....daaaaa


Thursday, June 9, 2011

Specially to Mizat Ismail


Hello gurl...

diz special post im dedicate to you

Mizat Ismail

chill la dear...sabar k!

hmmm....kadang2 kita tak duga

lelaki yang betul2 kita sayang pergi tinggalkan kita macam tu saje...

mybe die tak sedar lagi apa erti ke'SETIA'an

4 years?quite long time r... (if im not mistaken)

walaupun aku baru kenal ko x sampai setahun

tapi aku kenal hati budi ko macam mane...

walaupun ko dikategorikan sebagai 'cun'

tapi sepanjang aku keluar dengan ko

ko tak pernah layan mana2 laki yg tackle ko

tak kira la laki tu hensem ke tak ke n yang seangkatan dengannya...

sebabnya ko SETIA...

aku pun tak faham SIFAT LELAKI sebenarnya...

bila perempuan BETUL2 SETIA

dyorang TAK percaya kat kita...

sibuk cari point yang kita ni curang kat dia..

tapi bila perempuan pasang ramai2 tau pulak dyorang cakap

PEREMPUAN SEKARANG TAK BOLEH DIPERCAYAI??

WTH la weh...(sori lepas geram)

ape maksud  SETIA di mata lelaki r??

dyorang sedar tak yang TAK SEMUA PEREMPUAN pilih lelaki sebab

RUPA
PANGKAT
HARTA 
KEDUDUKAN??

cukuplah seorang laki tu ada

IMAN dan KERJA yang boleh jamin masa depan serta ada MATLAMAT dalam kehidupan ni...

sebab tiga benda ni boleh jadikan diaorang BERJAYA DALAM KEHIDUPAN masing2...

pape pun aku harap ko sabar banyak2...

percayalah Tuhan tu Maha Adil

Insya-Allah satu hari nanti kita akan jumpa LELAKI yang terbaik untuk kita..

Amin...


life's must go on...

juz focus on ur study k...

c u..


(AN: entry lepas geram)

Friday, June 3, 2011

Ashiteru


Tadi dok usha2 fb, tetiba lak jumpa lagu ni...

terbaik la!!

muzik pun 'sedap' jek...