Thankz 4 being my followers

Wednesday, March 30, 2011

Kiri & Kanan


Ke kanan tak boleh ke kiri pun tak boleh

so ape leh wt ni???

stay tengah2 je la najwa............

adoiiii.......




AN : Masing2 ad ego sendiri........................dunia2.....................



Saturday, March 26, 2011

Karnival Ekonomi 2011


Hye all...

bertemu kembali di hari yang baru dengan episod yang baru...

yeah kali ni aku nak update pasal KARNIVAL EKONOMI 2011

ia berlangsung pada hari rabu lepas (23 Mac 2011)

dan seperti biasa aku n group aku join da program

kiteorang masuk quiz ekonomi

bukan ekonomi biasa tapi SEJARAH EKONOMI ye kawan2

kiteorang pergi berbekalkan tangan kosong

n jawap semuanya ikut kata hati....terror tak??hehe

at last daripada 11 group yang bertanding

kami dapat tempat ke-4

fwahhh kire okey la 2, rezeki kami..

hamper disediakan sampai tempat ke-5..

thankz to all for giving da support...


-my group-


-group mira, 2th place-


-group tiqah & kak wan, 5th place-


-group anis, wakil kelas-


-group 2D, urusetia program-


-group kami, 4th place-


AN : Usha sane sini cari pengalaman.....Pengalaman itu penting ye kawan2....=)


Thursday, March 24, 2011

PAYASUM


Assalamualaikum pembuka bicara..

yeahhh....kali ni aku nak cherita pasal program seterusnya yang aku follow...

hari Ahad lepas (20/03/2011) ak joint program ke PAYASUM

ouchhhh....apekah itu??

PAYASUM adalah Lembaga Pengurusan Anak2 Yatim dan Miskin Melaka...

program kali ni dianjurkan oleh Kelab Rakan Intelek

bertemakan '' Jejak Syurga Anakanda 2 "

seramai 60 orang terlibat untuk program kali ni..

dan yang penting, baru aku nampak kewujudan insan2 bergelar lelaki 'yang join' program kali ni..heeeeee

kat sane kiteorang dibahagikan kepada 3 kumpulan

1 kumpulan conduct latihan dalam kumpulan (LDK)

1 kumpulan conduct gotong-royong

n 1 kumpulan lagi conduct sukan

aku kene conduct LDK

agak seronok ye di situ...

dapat kenal dengan adik2 yang kurang bernasib baik..

diaorang datang dari pelbagai latar belakang..

ada yang family orang susah, adik beradik 12 orang., n yang stay kat PAYASUM 4 beradik..

hmm...sebak bila tengokkan keadaan diaorang...

nak tau lebih lanjut pasal PAYASUM?? 

jom pakat ramai2 tekan sini...






dr kiri fera, adik ieyka, adik syuhada, adik alut, adik huda, adik e-cha, aima, aku, adik farah..


main tepung n semestinya aku org 1 st yg larikn diri...hehe


adik2ku..


k itu je untuk kali ni...

daaaaa....


Sunday, March 20, 2011

Kembali ke Segamat!!


Setelah sekian lama tak balik segamat

akhirnya hari jumaat lepas tertunai jugak hasrat aku nak pergi sana

tapi hanya untuk beberapa jam sahaja

sebabnya

aku join budak2 silat cekak ustaz hanafi ke segamat

PSSCUH uitm segamat jemput kami PSSCUH uitm melaka

untuk join program diaorang

n aku yang ada 'bau2 kacang dengan PSSCUH'

join da club

bertolak dalam pukul 6.45 petang n sampai dalam pukul 9 malam

aku terus contact dila n nishah

excited beb nak jumpa dyorang...

tapi sayangnya kiteorang dapat spend masa sekejap je

lebih kurang setengah jam je dapat jumpa dyorang

seriously aku rasa terkilan sikit sebab tak dapat spend time untuk dak2 segamat

sori sangat2 korang.....=(

aku masuk Dewan Seri Temenggong (DST) n duduk kat bahagian tengah

lagilah stuck kat situ, so memang xde 'can' nak skip...

program habis dalam pukul 11.30 malam

then pukul 12 kiteorang gerak balik melaka, sampai dalam pukul 1.30 pagi...

ary sabtu kiteorang ade bengkel muet so xdapat nak stay segamat

kalau tak aku dah hangkut segala baju yang ada utk stay kat segamat...

xde rezeki la....



thankz to PSSCUH coz bagi peluang untuk kami balik ke Segamat.....

jumpa lagi segamat...


always in my HEART!!!

daaaaa....


AN : Sodeh....xde pic gn nishah n dila n dak2 lain.....hmmmmm....xpela korang nex time wa turun sana lagi, jangan kata 1 jam, tapi 1 minggu pun leh stay kat sane...nisha reserve my place k.....hehe....daaaaa


Stride to Brake the Veils of Department of Statistics


Hye all...

nk tau tak, hari rabu lepas aku bersama rombongan Cik Kiah telah pergi ke 

Jabatan Statistik @ Jabatan Perangkaan di Putrajaya

untuk assignment Macroeconomic (ECO211)

tema untuk lawatan kami kali ni adalah

" Stride to Brake the Veils of Department of Statistics "

pemacam?gempak tak?hehe

tag program

credit to Raja Farah Nabilah for da "cool" tag...

antara pengisian yang kami dapat adalah berkaitan dengan Macroeconomic

subjek yang kami belajar di kelas

memang best la weh...

k now show time...

3

2

1

di Alamanda Putrajaya

di Jabatan Perangkaan





Friday, March 18, 2011

Salah ke?


Salah ke kalau kita terlampau baik?

Salah ke kalau kita tak nak amek tahu pasal orang lain?

Salah ke kalau kita nak tegur perangai orang?

Salah ke kalau kita suka mendiamkan diri?

Salah ke untuk kita bersuara?

Salah ke kalau kita suka menonjolkan diri?
Salah ke untuk kita melakukan kebaikan?

Salah ke untuk kita melakukan kesilapan?

Salah ke semua tu?

Thursday, March 17, 2011

Takziah..


Tepat jam 11.49 pm (17/03/2011), fon aku berbunyi menandakan msg masuk..

"Salam..wawa...ayh ak dh meninggal ar......farhan"

tersentap jantung ak dengar khabar ni..

Mari sama2 kita sedekahkan Al-Fatihah kepada

ayah kepada seorang sahabat kita

yang telah pergi meninggalkan kita..

semoga rohnya dicucuri rahmat serta ditempatkan dikalangan orang yang beriman

amin

Al-Fatihah...


AN : Setiap yang hidup pasti akan kembali..........


Sunday, March 13, 2011

Berhati-hati


Berhati-hati

dengan gambar yang anda letakkan di laman web sosial

samada di blog, facebook, myspace, twitter dan yang seangkatan dengannya..

ini kerana gambar anda mungkin akan dicuri oleh individu yang tidak bertanggungjawab..

aku pun pelik dengan budak2 zaman sekarang 

kalau boleh setiap gambar nak show dekat orang ramai

mybe untuk attraction biar ramai yang kenal dengan dia

tak salah nak masukkan tapi kena berhati2 sikit

sebabnya roomate aku dah terkena

ada orang curik gambar dia dekat fb

then pencurik tu edit kasik cantik gambar tu

n tag balik kat roomate aku

ape ke sengal betul pencurik tu, kalau nak amek pun tak payah lah nak tag2 bagai

terkejut la roomate aku diwat'y

orang INDONESIA lak tu

so terus dia buang segala pic yang ada dalam fb tu

so sebagai pengguna yang bijak, berhati2lah dengan setiap perkara yang kita buat

aku tak 'pro' sangat bab privacy picture ni

tapi kalau boleh kita amek lah langkah berjaga2 supaya orang luar tak boleh amek 'HAK' kita dengan sesuka hati...

 agak2 berapa ramai orang yang ada gambar kita dalam simpanan mereka (selain dari membe2 yang rapat dengan kita)

ayokkkk....




AN : So renung2kan dan pikir2kan la ye...daaaaaa...


Saturday, March 12, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa


Hye all

yeah setelah sekian lama tak tengok wayang

then, pagi tadi decided p tengok gn my roomate

cerita :

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA


cite ni menggabungkan pelbagai unsur dan culture

ada orang melayu, cina n rom

dia punya shooting baek punya la!

time tengok 2 kita tak rasa macam kita tengok filem melayu

rasa macam filem barat je

macam tengok cite "pirates of the caribbean" lak






agak kagum weh.....

antara ayat dalam filem ni : 

"Hilang azimat hilang kebalnya"


"Sampai masa tibanya waktu,
redup hatiku berdua,
bila dua jasad bersatu,
hidup mati kita bersama"

nak tau ape maksud pantun 2?

so jom ramai2 kita gegar panggung

pakat sokong filem MELAYU

rugi kalau tak tengok...

k daaaa...


AN : Agak2 aku ada bakat jadi pengarah filem x??beranganla ko najwa...hahahaha


Perubahan


Penting ke satu perubahan itu?

kalau perubahan ke arah kebaikan aku rasa memang penting

tapi perubahan ke arah keburukan? janganlah sampai macam tu sekali...

tapi tak semua orang suka akan satu perubahan

macam aku...aku memang tak suka dengan perubahan

kalau yang kenal aku mesti tau gaya aku macam mana

dari zaman dulu kala sampai la sekarang ni

asal keluar mesti pakai tshrt gn jeans je

naik bosan tengokkan 

aku pun bosan gak sebenarnya

tapi aku lebih selesa macam tu

dapat mengelakkan daripada 'fitnah' dunia..

semua tu depends on diri masing2...

kalau kes pekerjaan lak

kita tak suka untuk bekerja di tempat yang baru

tapi kalau diberi peluang pekerjaan yang lebih cerah

so terpaksa pergi walaupun tak rela..semua tu untuk kebaikan kita..

kalau di tempat belajar pun sama

kalau boleh dari awal masuk hingga grad  kita nak belajar kat tempat yang sama

sebabnya kita dah selesa dengan rules and regulations yang telah ditetapkan di tempat lama..

tapi pape pun....

perubahan tu amat penting kepada seseorang

sebabnya bila zaman makin maju takkan kita masih berada ditakuk lama

tak elok la macam tu..


so kepada semua bersedialah untuk menghadapi perubahan di dalam diri anda

begitu juga dengan 'aku'.....=)



AN : Allah takkan mengubah nasib seseorang selagi seseorang itu tidak mengubah nasib mereka sendiri..


Friday, March 11, 2011

Sabar


Sabar

setiap kesabaran pasti ada hadnya

maybe hari ni kita boleh bersabar dengan setiap perlakuan manusia

tapi esok lusa belum tentu lagi..


Peer's Club


Assalamualaikum pembuka bicara

kali ni nak aku cherite pasal PEER'S CLUB

satu lagi kelab yang menarik perhatian aku

mybe die punya 'publisiti' menyebabkan aku tertarik untuk join kelab ni

malam tadi ada perjumpaan tok peer's club

n aku yang memang sentiasa 'FREE' pun turun padang...hehe

antara pengisian yang ada adalah

perletakan jawatan oleh (Majlis Tertinggi) MT lama

dan perlantikan MT baru, disebabkan MT lama ramai yang jadi MPP...

kelab ni baru je ditubuhkan semester ni..

so belum sempat MT lama jalankan tugas dah kena letak jawatan

tapi takpe lah ni untuk kebaikan dyorang jugak, dyorang ada tugas lagi berat yang perlu digalas..

so bagi 'can' kat student lain pegang jawatan lak..

opssszzzz....lupe lak nak gtw peer's club adalah kelab pembimbing rakan sebaya (if i'm not mistaken)...

walawei najwa, cayalah...hehe

masa penasihat bagi ucapan 'perpisahan' kpd MT lame

ak rase ak org first nangis....taching gile weh...

bila ak tgk muka MT lama dyorang cool je

mybe dyorang dah biasa berdepan dengan keadaan cmni...

tah bila aku boleh jadi 'setabah' dyorang...

benda kecik pun aku leh nangis...

najwa2 ape nak jadi la dengan kau ni...

ala biasalah 2...nangis tu kan mainan 'perempuan'....hahaha

k2...pape pun hope MT2 baru dapat conduct kelab ni dengan baik..

ingat pesanan penasihat kita :

"jangan ada permusuhan di antara kita"

"BERSAMA BERSATU MEMPEKAYAKAN JIWA"



AN : Diz sem belum ade chance nk jadi exco mana2 kelab...xpe2 baru 1st sem, lex la najwa, 3 taon ag ko stay kt sini....hehe....k daaaaa....


Wednesday, March 9, 2011

MEBA Sport Carnival...


Assalamualaikum pembuka bicara...

 hye semua!! selamat bertemu kembali... k kali ni aku nak cerita perkara yang berlaku sepanjang minggu lepas..

 hari ahad lepas telah berlangsungnya MEBA SPORT CARNIVAL di UiTM Lendu

ape 2 MEBA???

MEBA is stand for Member Of Accounting Club

kelab khas untuk budak2 accounting di KBM


so semperna karnival ni ak gn membe2 ak decided untuk bukak gerai

ia terdiri daripada aima, mizat, raja farah, arifah, nani n aku sendiri..

ala saje nak cari side income...


so cerita kami bermula pada petang jumaat

dengan berbekalkan kereta sewa, aku, mizat, iefa, farah n nasrul atau lebih dikenali dengan nama nani gerak p carik barang untuk berniaga

first destination, kiteorang p 'kedai borong', area2 KBM gak

tapi xdapat barang yang kami nak

then, p MYDIN Melaka, ada la dalam satu jam kat mydin 2

tapi kiteorang keluar dengan tangan kosong

harga mahal wehhh pokai la kami

then, gerak p ECONSAVE 

mase tengah otw 2 tetiba kereta breakdown

gile ah, nasib baik kat belakang kiteorang xde kereta lain

kalau tak memang dah kena rempuh dah

terpaksalah berhenti kat tepi

then, nani try bawak tapi xleh masuk gear n xleh gerak

last2 tersadailah kami kat tepi jalan

adalah dalam 1 jam lepak kat situ tunggu owner kete 2 sampai

sambil 2 kami sempat snap gambar dulu





then owner 2 sampai die settlekan kete n kiteorang pun blah dari situ

owner of da car (yg belakang ye bkn yg dpn ni...hehe)

then, tumpang kete orang sampai ke econsave

jalan jap n pekena KFC...lapau weh dari pagi tak makan...

tengah makan2 tetiba terasa kesian lak kat owner kete 2

so kiteorang decided nak tolong die

aku terus call abg long mintak tolong betulkan kereta 2

then deal dengan owner jumpa malam

after abes pekena KFC kiteorang gerak balik kolej

ak gn farah pinjam motor nani nak settlekan kete

dalam pukul 11 lebih abg long sampai

n kiteorang terus gerak p tempat kete rosak

diskuss punya diskuss punya diskusss

dalam pukul 1.30 pagi baru settle semuanya

pastu anta farah balik uma, n aku terus ikut abg long balik muar

sampai muar dalam pukul 2.30, terus tidur, dah tak ingat ape

pagi sabtu bangun lewat, tolong kemas uma then dalam kul 11 pg terus gerak p jb

sampai muar dalam pukul 9 malam n pukul 10 terus gerak balik melaka

sampai melaka dalam kul 10.45 malam

amek baju terus keluar balik p uma farah lak

penat wehhh...

sampai uma farah, lepak2 jap then tido...

tapi aku gn farah xleh tido, dok golek2 je...pukul 5 pg bagun n siapkan pape yang patut...

pagi tu aku terasa berada di awang2an...

dan akhirnya tibalah masa yang dinanti2kan


pagi tu gerai kami telah dibuka

antara menu yang kami jual adalah

sosej rebus, buah2an n ice cream

first2 memang agak tension sebab tak ada orang beli

tapi makin lama makin ramai lak yang datang beli

alhamdulillah...





pakcik panjang yang banyak menolong kami....time kasih pakcik...hehe


team bola jaring

team bola tampar





hmmmm.....itulah gelagat kami....macam2 ada...

program berakhir pada pukul 7 petang...

seronoklah weh...

disamping kita enjoy dapat gak kenal gn senior2 yang selama ni kita tak kenal langsung..

" DIGI....BERSAMAMU.... "

Gabungan antara part 2 & part 3 BACC KBM


AN : Pengalaman mengajar kita erti kehidupan...