Thankz 4 being my followers

Monday, February 28, 2011

Seorang Pemimpin


Kali ini kita bicara tentang seorang pemimpin

Seorang pemimpin itu

hendaklah bertanggungjawab terhadap orang bawahannya

Seorang pemimpin itu

hendaklah bersikap jujur, amanah serta ikhlas dalam melaksanakan tugasnya

Seorang pemimpin itu 

hendaklah sentiasa mendengar pendapat serta pandangan orang bawahannya

Seorang pemimpin itu

hendaklah membuat keputusan setelah mengambil kira kebajikan orang bawahannya

TETAPI KADANGKALA

apabila kita menjadi seorang pemimpin itu

kita tidak mengambil tahu tentang kebajikan orang bawahan kita

kita tidak bersikap jujur, amanah serta ikhlas dalam melaksanakan tugas yang diberikan

kita tidak mahu mendengar pendapat serta pandangan daripada orang bawahan kita

 kita selalu membuat keputusan tanpa mengambil kira kebajikan orang bawahan kita

INI DISEBABKAN OLEH

perasaan EGO seorang pemimpin itu

perasaan SOMBONG kerana jawatan yang dipegangnya

perasaan ingin BERKUASA terhadap orang bawahannya

sedar tak kamu wahai seorang pemimpin

nikmat yang diberikan kapada kamu hanyalah untuk sementara waktu sahaja..

so, gunakanlah 'kuasa sebagai seorang pemimpin' itu dengan sebaik2nya...




AN : Jadilah hamba Allah yang sentiasa bermuhasabah diri, supaya diri tidak terleka dengan nikmat yang diberikan....



. . . . . . . . . .


Assalamualaikum pembuka bicara

yeah nampaknya segala test yang ada telah pun berakhir petang tadi

alangkah nikmatnya hidup untuk 'seketika' ni

after abes test tadi kak ejun datang ajak pusing melaka

memula p beli barang kat tesco

n shopping baju kat first lady

then, lepak tepi pantai lak

n p dataran pahlawan

pastu naik river cruise

sepanjang naik cruise tu

pemandu cruise ada cerita tentang sejarah melaka

teringat lak time kat sekolah belajar sejarah

pasal kedatangan parameswara ke melaka

baru la nampak gambaran sebenar sejarah dulu2...

ada input di situ ye...

then kat tepi2 sungai tu ada 'biawak' tidur atas pokok

comei sungguh!!huhu

banyak lampu yang terpasang sepanjang sungai tu

agak kagum ye....cantik sungguh!!

n ada satu tempat 'pertunjukkan air berirama'

sweet larrrrr....

for da 1st time naik cruise

seronok kottt....

tapi agak 'jakun' disitu....hahahhaa

then kami pun balik cz dah pukul 10 malam...

kak ejun anta aku balik kolej n dia terus balik kulai...

credit to my laply sis

cz sanggup melayan kerenah adekmu ni...

lain kali leh hangout lagi....


AN : xde pic la, x seronok kot....



Saturday, February 19, 2011

Specially for you Nurul Ain


Hye all, bertemu kita kembali di hari yang baru dengan cara yang baru serta  mood yang baru...

apa khabar anda semua?

hope sihat2 lah hendaknya

fuyoooohhh dah macam DJ radio lak....hahahhahahahaha

k2 back to da reality

hmmmm......diz special post i'm dedicated to my bestfriends

NURUL AIN BINTI YUSOF

(aku nak start bermadah nih....tolong jangan muntah k....hehehe)

AINNN...

saat terkenangkan kau

aku teringat zaman persekolahan kita

yupz! sungguh indah ketika itu

kita ketawa serta menangis bersama

kalau boleh aku mahu kembali ke saat itu

sayangnya masa tak boleh diputar kembali

tapi kini

kita telah berjauhan

membawa hala tuju hidup masing2

hanya SMS menjadi perhubung antara kita

mungkin kau 'terasa' saat aku bertanyakan perkembangan kau

tapi cuma satu yang aku nak kau tahu

aku nak kita sama2 berjaya dalam kehidupan

kau ada potensi untuk berjaya

sebab kau dah lalui macam2 pengalaman serta macam2 dugaan

aku tak setabah kau

tapi aku dapat rasa apa yang kau rasa sekarang

saat rakan2 menyambung pelajaran

kau terpaksa duduk rumah demi insan bergelar adik

rezeki Tuhan nak bagi,  kita tak tahu bila

cepat atau lambat

tapi yang penting kita usaha...

kau pertimbangkanlah cadangan aku tadi

apa2 pun aku harap, hasrat kau akan termakbul

sabar k...

thankz for being my friendz...

miss u so much la dear...


ain ak 'curik' pic ko dlm fb...sowi ek....hehe


AN : 'Tuhan tidak akan mengubah nasib seseorang selagi seseorang itu tidak mengubah nasib mereka sendiri'



Tuesday, February 15, 2011

JPM



Salam all, k aryni aku nak cherita pasal JPM!!!!

Opsssszzzzz!!! pebenda 2?? adakah itu singkatan bagi

'Jabatan Pencegahan Maksiat'

Oh no my dear friend!!

JPM is stand for 'Jawatankuasa Pengerak Mahasiswa'

JPM adalah salah satu kelab yang ada kat KBM ni

bukan kelab malam ye kawan2

tapi ni kelab untuk pelajar

masa first aku tengok flyers pasal kelab ni

aku tertarik untuk join 

then, aku follow AGM JPM...

memang agak menarik....

masa hari ahad yang lepas (13/02/2011)

kelab ni ada wat program BERKAYAK kat tasik ayer keroh melaka

aku, efa, farah gn aima join sekali

seriously best gile!!

tapi tak banyak pic yang kiteorang snap, rugi kottt....

b4 aktiviti berkayak kiteorang diselitkan dengan sesi 'pengisian'

ada sesi perkenalan antara ahli kelab

tapi seperti biasa tiada penglibatan daripada kaum adam

kesemuanya adalah kaum hawa.....hmmmm

dan juga sedikit ceramah dari salah seorang sahabat

ceramah yang santai tapi terkesan dalam hati

then, dalam pukul 11 kiteorang start berkayak

bayaran hanyalah RM3.00 n boleh main sampai puas

tapi dalam pukul 12 kiteorang dah berhenti sebab kepenatan n cuaca makin panas

after rehat2 kiteorang decided untuk try 'wall climbing' lak

aku memang suka benda2 yang adventure ni

akhirnya lepas gak hajat aku nak try 'wall climbing'

bayaran hanyalah RM3.00

n boleh main sampai puas

first2 aku gn farah try

banyak kali gak naik tapi xberjaya naik sampai atas

then, aima n kecik join sekali....


pemacam?? tinggi tak??


tu pic farah, dah macam catwomen lak....hehe


seronok kot!!

dalam pukul 1.00 kiteorang balik

xpuas wehh...nak naik lagi rasanya...

xpe2 nex time aku datang lagi...tunggguuuuu....

tp sayangnya takde 'flying fox' r...

excited kot nak try flying fox lak...yg ada hanyalah utk budak2 sahaja

ada sesiapa yang tau mana tempat yang ada sediakan perkhidmatan 'flying fox' tak??

kalau ada tolong roger2 kat aku eh......k tq...

dikesempatan ni nak ucapkan terima kasih

kepada MT JPM

kerana sediakan program riadah utk kiteorang...

nex time leh wt lagi....

b4 dat kepada kawan2 yang nak try segala permainan ni

boleh pergi ke tasik ayer keroh, melaka

kawasan die memang cun gile

aman dan tenteram

ada aktiviti berkayak, boating, berbasikal, wall climbing n flying fox utk budak2 yang berat xlebih dari 40kg....huuuuuu

sesuai dijadikan tempat beriadah untuk family

n ia juga terletak di belakang ZOO MELAKA!!

k daaaaaa......


kami, kami dan kami...


AN : Hasilnya satu badan sakit2 n sampai aryni tak ilang2 tapi yang penting kita enjoy!! Rugi rasanya kalau time belajar kita tak rasa pengalaman macam ni....kpd kawan2 sila aktifkan diri anda dalam kelab2 yang disediakan oleh pihak 'u'....ia untuk kepentingan diri anda jgkk....



Salam Maulidur Rasul


Assalamualaikum pembuka bicara

juz nak wish :

Selamat menyambut maulidur rasul

kepada seluruh muslimin dan muslimat

yang ada di dunia ni

semoga kita menghayati pengorbanan insan2 sebelum ni ke atas diri kita




AN : jangan kita berkorban 'benda' lain lak udah lah....k take care semua!!!!



Saturday, February 12, 2011

BX : ACC220 2E


BX : ACC220 2E

itulah nama kelas aku kat melaka ni

kami dianggotai oleh 22 orang puteri dan 3 orang jejaka

sama macam kat segamat kelas dimonopoli oleh perempuan

dimanakah lelaki2 lain berada???

syahdu betul tengokkan...

tapi takpe keadaan macam nilah yang membuatkan kami selesa

masa minggu first, kelas ni sungguh senyap

tapi masuk minggu kedua tiga serta empat masing2 mula menunjukkan taring

then, sekarang kecoh gile la

alhamdulillah kami dapat lecturer yang sporting2 belaka

at class it is the most challenging time

masing2 fokus time lecturer ajar

terasa loser gile bila xstudy awal2

the most important things prepare urself before u enter to class

k now its show time
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

well-built guys in our class...haha (ayat lecturer BEL)
firma, akmal, nani


ain, kecik. seha & aisyah


mizat, aima, farah, efa & najwa


fira, farah, liyana, ecah, hani, ika, ieka, ina & anis


mira, anis, sila, lecturer BEL & firman


eja


Ha ni nak cerita pasal group presentation lak

kami dianggotai oleh lima orang iaitu

aima, raja farah, mizat, arifah & najwa (aku la 2)

nama group kami adalah

.S.O.P.H.I.S.T.I.C.A.T.E.D.

n warna tema kami adalah warna PINK!! fuyooohhhh...

walaupun aku tak suka warna pink

tapi bila pakai nampak cun lak.....ecehehehehehe

untuk first presentation adalah presentation BEL

then, kami pakai baju PINK yang dibeli khas untuk present

time nak p kelas masing2 pandang semacam

mane tak'y ke 5 5 kami pakai baju yang sama

n what the special is

kiteorang ada logo sendiri

n siap wt button lagi

cayalah wehhh

credit to farah & aima






our group!!!

k dat's all for today...

k c u....

salam...


AN : Sahabat sejati sentiasa dihati...




Friday, February 4, 2011

Epilog Seorang Aku


Di malam yang sepi

aku duduk sendirian

ditemani cahaya bulan dan bintang 

yang menyinari kegelapan malam

sambil duduk

aku terkenangkan dosa2 lampau yang telah aku lakukan

tertanya aku sendirian

adakah dosa2 itu akan diampunkan?

kesedaran menguasai diriku

tetapi semangatku untuk memohon taubat

hilang bersama angin senja

aku terasa diriku ini begitu kerdil

berkali2 aku melakukan kesilapan yang sama

tapi kesedaran untuk bertaubat itu datang hanya sementara

selepas itu aku melakukan kesilapan yang berulang

layakkah diriku ini diberi pengampunan??

Tuhan itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang

ketika duduk juga

hadir keinginan untukku melakukan ibadah2 sunat

tapi keinginan itu hadir hanyalah seketika

kerana aku tak terdaya untuk melawan godaan 'syaitan'

godaan perasaan 'malas'

aku berdepan dengan masalah yang besar

entah bila aku dapat amalkan ibadah2 sunat

seperti amalan arwah bondaku....

diusia remaja ini

sememangnya aku perlu kuat

untuk melawan gelodak dijiwa

untuk melawan godaan syaitan

terkadang hatiku memberontak

untuk melakukan sesuatu perkara yang salah

untuk tidak mendengar kata orang tua

tapi alhamdulillah

Tuhan kurniakan akal untukku berfikir secara waras

sememangnya usia remaja ini adalah usia yang mencabar....

Ketika duduk itu

aku bermohon kepadaMu Tuhan

Semoga aku diberi hidayah dalam kehidupanku

diberi petunjuk ke jalan yang benar

Semoga aku tidak leka dengan usia remajaku

Semoga aku menghargai setiap saat masa yang berlalu

Semoga aku diberi kejayaan hidup didunia dan diakhirat

dan 

Semoga aku dikurniakan oleh pasangan yang soleh 

yang dapat membimbing hidup aku didunia dan diakhirat, 

serta pasangan yang dapat aku dan keluarga aku menumpang kebahagiaan hidup didunia dan diakhirat

Aminnn....


AN : Cetusan hati tuan empunya belog.....terkadang aku sendiri......=)




Banjir lagi!!


Hye all, bertemu kita kembali

hurmmm.....kali ni ak nak cerita pasal banjir lagi

tapi bukan di segamat, kali ni di kota tinggi lak

bandar kelahiran aku...

banjir kali ni tak lah seteruk masa tahun 2006

tapi still ramai yang tanggung kerugian...

k sekarang kita tengok pic banjir kat kota lak...

w
a
c
h
a
a
a
.
.
.












hmmm....itu sahaja laporan sekitar banjir yang berlaku pada hari isnin dan selasa yang lalu

dan dengar2 banjir kat kota pun dah kembali surut

alhamdulillah...

k r tu je yang aku nak share aryni

daaaaaa....



Thursday, February 3, 2011

Banjir sudah....


Saban hari kita mendengar berita tentang banjir dibeberapa tempat di malaysia ni

dan seperti yang anda sedia maklum

segamat telah dilanda banjir

segamatku terchenta! oh tidak!

terkejut pulak bila dengar keadaan kat sana

bandar segamat banjir?

bandar segamat, bandar yang menjadi tempat 'shopping' dikalangan pelajar2 uitm

lepas ni tak dengar lagi ayat

"jom shopping kt billion segamat"

kalau ada pun, mybe take time sikit larrr...

hmmmm.....pape pun kita doakan semoga banjir kat sana akan surut

dan keadaan akan bertambah baik sebelum minggu depan

isnin ni sesi kuliah akan bermula seperti biasa 

hope rakan2 tak ada yang terperangkap dengan banjir

alhamdulillah rumahku tak dilanda banjir....

k now its show time....

5

4

3

2

1
.
.
.
.
.

















hmmmm....itulah keadaan banjir di segamat...

(dipetik dari sumber2 yang boleh dipercayai)


AN : Kadang2 Tuhan datangkan ujian untuk menguji ketabahan hati seorang hamba-Nya...





Wednesday, February 2, 2011

Outing wif ajeera ajeejan


Yo3x.....siapekah gerangan tuan empunya badan tu??

opssszzzz k2 jangan pikir lain

die adalah sahabat terbaik yang muncul dalam hidup aku

and dia seorang perempuan ye

ajeera ajeejan tu name glamour kat fb je

name betul die azeera n ak panggil die azie 

skrg ak nak cite kisah yang berlaku di saat kiteorang kuar bersame

ceritanya bermula begini

di suatu malam yang hening selepas menunaikan solat maghrib

henponku berdering, ringgggggggggggg....

itu menunjukkan ada khidmat pesanan ringkas telah masuk ke henponku

adui skema la ayat kamu ni najwa.....heeeeeeeeeee

azie : "najwa jadi tak nak kua?"

aku : "kalau ko on ak pn on je"

azie : "jap, ak pujuk bpk ak"

aku : "orait"

azie : "najwa, siap2 sat lg ak sampai"

so dengan sepantas kilat aku terus bersiap

then azie sampai

azie : "weh nak p mane ni?ak bukan berani sangat nak bawak kereta ni"

aku : "ala lex r, cool je beb, ak kan ade"

kalau korang nak tau, azie ni baru je dpt lesen kereta, n baru 1st time bwk kete sendiri tanpa sokongan drp mak bpk kat sebelah die....huhuhiiii

then kiteorang decided nak makan kat air tawar 5

sampai air tawar 5 kiteorang parking kat tepi jalan, tp disebabkan takut kereta kene langgar orang so kiteorang batalkan niat nak makan kat situ, last2 decided nak p bandar penawar

ak bg sokongan penuh utk die, yela die yang bawak kete, aku ni duduk kat sebelah die je....haha

b4 p makan kiteorang decided tok singgah "PASARAYA SAKAN"

nak shopping la konon....

hurmmmm.....mase nak parking

dengan selumbernye azie masuk parking

dengan tak amek side dulu

muke konfiden gile, xsedo mase tu kete die dah bergesel dengan kereta sebelah

ak dah tergamam tengokkan....

then ak kuar kete....

adui abes kete orang

aku : "azie kete ko bergesel gn kete sebelah, cepat r blah"
(jahat gak aku ni.....hahaha)

azie : "eh najwa ak nak buat cmne ni??aku takut"

aku : "rilex2 ko pusingakn stereng then ko undur, buat slumber je"

azie : "tak boleh weh aku takut, aku nak nagis ni"

adus bdk ni nak wat cmne ni

then, dengan muke slumbernye panggil orang yang lalu kat situ mintak tolong

kete kiteorang jadi perhatian kot

semua orang yang ade kat situ tengok kiteorang, segan gile wooo.....

then aku stay tepi dok gelak sakan je

tetibe je tuan punye kereta boleh ade kat situ

kebetulan lak, aduyai....

azie : "abang nak kene ganti berapa ni?jangan jadi kes polis ea"

aku gelak je tengokkan

then abang tu kate "takpe"

tapi die tayangkan muke bengang die r

nasib baik abang tu BAIK HATI

mybe die tengok kiteorang ni pempuan, so kasi lepas la

kalau lelaki, konpem xde can nak lepas...

TQ ABANG KERETA, jangan bengang2 ye, kami ni perempuan....

hahahahahahaha....

selamat duit kami kalau tak habis kene ganti....hehe

then, kiteorang belah dari situ dengan muka tak bersalah

ilang mood nak shopping, mane taknye pilih barang sambil gelak2

kiteorang terus kuar p cari makan

pape pun memang enjoy gile la malam tadi

gelak sakan kiteorang

dah la jarang2 jumpe tapi sekali jumpe macam tak nak balik lak

macam2 cerita yang kuar....

hmmmm....itulah dia cerita tentang kami.....


najwa & azie


AN : Hidup ni akan terasa indah bila ada kawan disamping kita, so jadi orang jangan suka menyendiri, carilah kawan selagi boleh, tapi biarlah kawan yang boleh membimbing kita ke arah kebaikan bukan kawan yang membawa kita kepada keburukan....


Happy Holidays..


FUHHHH......FUHHHHHHH.....FUHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

perghhhhh dah bersawang belog aku ni....

sori geng lame xupdate belog, kesempitan masa larrr....

hurmmm.....first of all, dikesempatan ni aku nak ucapkan selamat bercuti

kpd semua penduduk bumi

kpd yang xdapat cuti tu jgn sedih2 cuba lagi tahun depan.....heeeeee

kpd student, hepi la korang yek dpt cuti seminggu

termasuk la diri aku....haha

time ni la dapat cuti puas2 naik cuti, quiz & test sedang menanti

tunggguuuuuuu........




Secondly, aku nak ucapkan

Selamat Tahun Baru Cina

kpd penduduk bumi yang menyambutnya....

k r tu je tok kali ni

adiosssss.....


AN : Balik kpg bwk buku 1 beg, tp hempeh tak bukak langsung pn....najwa sedar2 la diri sikit......heeeeeeee