Thankz 4 being my followers

Wednesday, December 1, 2010

Kehidupan


Salam to all readers...

hukk2x....ehem terbatuk lak...hehe...ermmm juz nak cherita sepanjang minggu ni macam2 orang yang ak dah jumpa

antaranya adalah doktor, polis, peguam, dan juga bomba

bila ak jumpa DOKTOR, hati ak memberontak untuk jadi doktor

ak suka bila tengok keperihatinan seorang doktor apabila merawat pesakit

itulah cita2 ak sejak dari kecil lagi tapi mungkin bukan rezeki ak ke arah itu...




seterusnya adalah POLIS...ak jumpe dieorang time nak wat report kat balai polis kota

timbul kekaguman bila tengok dyorang pakai uniform

tetiba rasa nak jadi polis lak...haha...tapi hakikatnya hanya orang tertentu je boleh jadi polis...

kalau ak, kirim salam la....baru satu hari kena ragging ak da mintak balik....huhu




bagi PEGUAM lak, ak jumpa dyorang time kt hospital, dyorang jalan2 cari job sampai la ke katil ayah ak

layan peguam bes gak, macam2 benda ak tanya n dyorang jawab dengan penuh berhemah

tapi dalam hati ak xtaw la, musti dyorang bengang punya, banyak betul soalan yang ditanya

time tu ak terpikir, camne la gayanya kalau ak jadi peguam

konpem setiap kes musti ak nak menang punye, tak nak kalah......teruk betul perangai....huhu




and the last is BOMBA, ak jumpa bomba masa kat hospital gak, pakcik bomba stay kat depan katil ayah ak

die kena tahan wad coz kaki kena gigit ular...peh padahal kene gigi je, koma seminggu n kaki die kene korek abes......nampak daging je...ngeri lak ak tengokkan...

pakcik bomba tu cerita saat dan ketikanya dia kena gigit ular...nasib baik kena gigit je kalau kena patuk mungkin pakcik tu dah xde lagi....

ak dengar dengan penuh ketekunan....huhu......agak terkedu ye...kira kerja dyorang sentiasa berhadapan dengan risiko....tapi takpe ak tak terpikir langsung utk jadi bomba...hehe




tapi hakikat sebenarnya....

ak tak boleh jadi doktor, polis, peguam mahupun bomba, ak dilahirkan untuk jadi seorang akauntant....amin...

mungkin ak tak dilahirkan untuk jadi doktor yang merawat pesakit tapi ak bakal jadi 'doktor yang merawat duit'....hehe

mungkin ak tak dilahirkan untuk jadi seorang polis tapi ak still leh bergaya macam seorang polis...=)

mungkin ak tak dilahirkan sebagai seorang peguam yang petah berkata2 tapi ak cekap untuk menguruskan kerja ak...

mungkin ak tak dilahirkan sebagai seorang bomba tapi ak still boleh terlibat dalam aktiviti sukarelawan...

hmmm....itulah yang dinamakan kehidupan.....

 mungkin kita tak dapat jadi seperti yang kita idam2kan tapi siapa tahu mungkin kita akan jadi seorang yang tak pernah terduga oleh kita macam jadi PERDANA MENTERI ke....

SIAPA TAHU??

HANYA TUHAN SAJA YANG TAHU.......

k rasanya itu je celoteh najwa untuk kali ni.......c u next time ye.....nite all.......


AN : Kadang2 apa yang kita nak jarang sekali kita dapat, dan apa yang kita tak nak seringkali kita dapat, so bersyukurlah dengan apa yang kita dapat kerana mungkin ada hikmah disebaliknya....





0 263 Contengan Jalanan: