Thankz 4 being my followers

Monday, November 29, 2010

Hospital Sultan Ismail


FIRST DAY

Assalamualaikum pembuka bicara....ok mlm ni ak nak cite pengalaman ak sepanjang berada di sepital...kalo xsilap mase tu hari rabu, seawal pukul 6 pagi ak da bangun, siap2 n dalam pukul 7 ak da gerak p sepital abg ak hantar....dengan beg kiri kanan slumber je ak lintas pakguard yg jage kat sepital tu...nsb bek xkena tahan..kalo xjenoh gak ak nk jawab pertanyaan guard 2...sebenarnya cuma sorang je yang leh jaga pesakit...tp hari tu sekali 3 orang yang jaga ayh ak...asal ad guard ronda je ak cpt2 p katil sebelah bual2 gn makcik kat c2....cover line la kalau tak dah kena halau gn guard 2....ermmm keadaan ayh ak agak sedih je...die asik mengerang sakit je, mase 2lm operate ag, die juz balut je kaki abi...bile abi mengerang, ak da tangkap leleh, asik nangis je beb xkira ape...sampai la dalam kol 10, bdk2 praktikal bukak balutan kaki abi, then dyorg biarkan jap tapi abi mengerang gile2, ak pn da menangis gile2 then ak jmpe dak praktikal ak ckp kt die 'ayh sy nga sakit tu buat la pape yg patut', then die panggil mmbe2 die, watpe tah ak terus blah dari situ, xsanggup rasanya nak tgk...dalam pukul 12.30 abi p bilik operation tp ak xikut ak juz stay kat katil je..n pukul 3.30 ptg abi kua dr bilik operation, mase 2 ariel da terpasang kat kaki die....takot tgkkn....hmmm ary tu ramai gak dtg melawat abi, sedara mara ak sume ad penuh diwatnye...lupe nk state abi stay kat WAD 5C KATIL 21...dalam maghrib ak gerak balik uma mak uda gn kak ejun...makcik ak yang jaga abi malam tu...

SECOND DAY

Macam semalam gak, awal pagi ak da bangun, then grk p sepital, kali ni nsb xberapa baik, ak kene thn gn pkck guard, ak jz ckp 'sy nk tukar org'....n lepas....huhu...dalam kol 8 makcik ak balik uma, so ak jage sorang..kali ni abi dh tukar wad masok WAD 5C KATIL 1...second class punye tempat...abi dah oke cume kgkdg ngadu kaki die bisa, ak xleh nak wtpe jz urut sikit2 je...erm...petang 2 dalam pukul 3, dyorg bwk abi p test jalan (ak lupe ape nama tempatnye) kat c2 kawasannya cantik n ad la beberapa pesakit nak berlatih jalan...ad sorang doktor n dua org bdk praktikal KLMU conduct kat c2...macam2 gaya ad....ad yg patah peha doc suruh bangun sampai mengerang diwatnye...ad 2 bdk pmpuan pth kaki doc suh bangun sampai menangis dak 2 diwatnye....last2 bleh gk die grk guna tongkat...ad 1 kes ni, pakcik ni lumpuh pinggang ke bawah, die baringkan kat ats tilam tetiba pakcik 2 sesak nafas kalang kabot doc diwat'y...tp last2 oke balik pakcik 2....sampai ke petang ramai gak yg melawat abi...then petang 2ak balik, malam abg oma tuka turn jaga abi...

THIRD DAY

Sama mcm sebelum ni awal pagi ak da gerak, tapi kali ni ak bawak moto sendiri....perghhh syok beb da lame xmerempit....huhu....ak xberapa kisah kalo bwk moto sendiri cz ak da biasa gn jalan kat situ yela sebelum ni ak pernah keje kat area HSI n setiap minggu ak ulang alik balik kota bawak moto sengsorang...ala tu masa zaman2 ak keje dulu tapi sekarang dah masuk zaman ak belajar....hehe...ermmm....utk hari ketiga ni xde beza mcm hari2 sebelum ni....dalam kol 10 bdk2 prktkl dtg cuci luka, dalam kol 12 dapat makanan...tapi bila ak bau je makanan yang die kasik, kembang tekak ak diwatnye....hilang selera makan, abi je yang makan...kepenatan serta kebosanan agak terserlah ye...mana taknye sepanjang hari duduk je....nak mengulo xtw nak p mane...so duduk jela....hari tu doktor kate abi dah leh balik, n kiteorg tunggu kak ejun sampai die abis keje, baru la gerak balik...tapi urusan nak keluar hospital pn agak susah ye....nak kena naik turun tangga....last2 dalam 7.30 gak baru kiteorg kua dari hospital....sampai uma dalam kol 9.00 malam...

SELINGAN BERSAMA 

Waktu melawat :

Isnin hingga Ahad
12.30 p.m. - 2.00 p.m.
4.30 p.m. - 7.00 p.m.

Thanks to doc, nurse, n dak2 praktikal dari KLMU n Instead yang telah merawat ayahku sepanjang berada di HSI, n thankz atas layanan yang diberikan...cuma 1 je kpd dak2 praktikal kalo rawat orang buat la sepenuh hati jangan wat sambil lewa cuba letakkan diri anda di tempat pesakit apa yang anda rasa??kerana nila setitik rosak susu sebelanga.....pape pun thankz a lot kpd yang beri layanan 100% terbaik......jasamu dikenang laaaa...





0 263 Contengan Jalanan: