Thankz 4 being my followers

Monday, November 29, 2010

Hospital Sultan Ismail


FIRST DAY

Assalamualaikum pembuka bicara....ok mlm ni ak nak cite pengalaman ak sepanjang berada di sepital...kalo xsilap mase tu hari rabu, seawal pukul 6 pagi ak da bangun, siap2 n dalam pukul 7 ak da gerak p sepital abg ak hantar....dengan beg kiri kanan slumber je ak lintas pakguard yg jage kat sepital tu...nsb bek xkena tahan..kalo xjenoh gak ak nk jawab pertanyaan guard 2...sebenarnya cuma sorang je yang leh jaga pesakit...tp hari tu sekali 3 orang yang jaga ayh ak...asal ad guard ronda je ak cpt2 p katil sebelah bual2 gn makcik kat c2....cover line la kalau tak dah kena halau gn guard 2....ermmm keadaan ayh ak agak sedih je...die asik mengerang sakit je, mase 2lm operate ag, die juz balut je kaki abi...bile abi mengerang, ak da tangkap leleh, asik nangis je beb xkira ape...sampai la dalam kol 10, bdk2 praktikal bukak balutan kaki abi, then dyorg biarkan jap tapi abi mengerang gile2, ak pn da menangis gile2 then ak jmpe dak praktikal ak ckp kt die 'ayh sy nga sakit tu buat la pape yg patut', then die panggil mmbe2 die, watpe tah ak terus blah dari situ, xsanggup rasanya nak tgk...dalam pukul 12.30 abi p bilik operation tp ak xikut ak juz stay kat katil je..n pukul 3.30 ptg abi kua dr bilik operation, mase 2 ariel da terpasang kat kaki die....takot tgkkn....hmmm ary tu ramai gak dtg melawat abi, sedara mara ak sume ad penuh diwatnye...lupe nk state abi stay kat WAD 5C KATIL 21...dalam maghrib ak gerak balik uma mak uda gn kak ejun...makcik ak yang jaga abi malam tu...

SECOND DAY

Macam semalam gak, awal pagi ak da bangun, then grk p sepital, kali ni nsb xberapa baik, ak kene thn gn pkck guard, ak jz ckp 'sy nk tukar org'....n lepas....huhu...dalam kol 8 makcik ak balik uma, so ak jage sorang..kali ni abi dh tukar wad masok WAD 5C KATIL 1...second class punye tempat...abi dah oke cume kgkdg ngadu kaki die bisa, ak xleh nak wtpe jz urut sikit2 je...erm...petang 2 dalam pukul 3, dyorg bwk abi p test jalan (ak lupe ape nama tempatnye) kat c2 kawasannya cantik n ad la beberapa pesakit nak berlatih jalan...ad sorang doktor n dua org bdk praktikal KLMU conduct kat c2...macam2 gaya ad....ad yg patah peha doc suruh bangun sampai mengerang diwatnye...ad 2 bdk pmpuan pth kaki doc suh bangun sampai menangis dak 2 diwatnye....last2 bleh gk die grk guna tongkat...ad 1 kes ni, pakcik ni lumpuh pinggang ke bawah, die baringkan kat ats tilam tetiba pakcik 2 sesak nafas kalang kabot doc diwat'y...tp last2 oke balik pakcik 2....sampai ke petang ramai gak yg melawat abi...then petang 2ak balik, malam abg oma tuka turn jaga abi...

THIRD DAY

Sama mcm sebelum ni awal pagi ak da gerak, tapi kali ni ak bawak moto sendiri....perghhh syok beb da lame xmerempit....huhu....ak xberapa kisah kalo bwk moto sendiri cz ak da biasa gn jalan kat situ yela sebelum ni ak pernah keje kat area HSI n setiap minggu ak ulang alik balik kota bawak moto sengsorang...ala tu masa zaman2 ak keje dulu tapi sekarang dah masuk zaman ak belajar....hehe...ermmm....utk hari ketiga ni xde beza mcm hari2 sebelum ni....dalam kol 10 bdk2 prktkl dtg cuci luka, dalam kol 12 dapat makanan...tapi bila ak bau je makanan yang die kasik, kembang tekak ak diwatnye....hilang selera makan, abi je yang makan...kepenatan serta kebosanan agak terserlah ye...mana taknye sepanjang hari duduk je....nak mengulo xtw nak p mane...so duduk jela....hari tu doktor kate abi dah leh balik, n kiteorg tunggu kak ejun sampai die abis keje, baru la gerak balik...tapi urusan nak keluar hospital pn agak susah ye....nak kena naik turun tangga....last2 dalam 7.30 gak baru kiteorg kua dari hospital....sampai uma dalam kol 9.00 malam...

SELINGAN BERSAMA 

Waktu melawat :

Isnin hingga Ahad
12.30 p.m. - 2.00 p.m.
4.30 p.m. - 7.00 p.m.

Thanks to doc, nurse, n dak2 praktikal dari KLMU n Instead yang telah merawat ayahku sepanjang berada di HSI, n thankz atas layanan yang diberikan...cuma 1 je kpd dak2 praktikal kalo rawat orang buat la sepenuh hati jangan wat sambil lewa cuba letakkan diri anda di tempat pesakit apa yang anda rasa??kerana nila setitik rosak susu sebelanga.....pape pun thankz a lot kpd yang beri layanan 100% terbaik......jasamu dikenang laaaa...





Sunday, November 28, 2010

Perkembangan Terbaru


Salam to all

Alhamdulillah akhirnya ayahku telah keluar hospital pada ary jumaat

baru hari ni ak dapat update blog kerana keadaan tak mengizinkan

keadaan abi semakin oke, cuma die still rasa bisa2 lagi

hmmm....sepanjang berada di hospital mcm2 pengalaman yang ak lalui

tapi ak xberhasrat nak cerita hari ni, lain hari ak cerita ye

aryni ak nk share pic semasa kt hospital

(maaf pic tak memuaskan)



(seksi....hehe)


(kalo nak tw besi kat atas tu tembus ke tulang kaki....erkkk)


(besi yg kat tumit dari kiri tembus ke kanan....pehhhh)


hmmm....pemacam ada bran??sakit wooooo......ak yang tengok pn rase seram sejuk ape lagi orang yang rasa  bende 2...

doktor pasang ariel astro la kat kaki abi....

so pasni leh tgk astro kt mana2 saja abi berada....

macam2 ada....huhu

ha itula hasilnya apabila excident...

so kepada membe2 ku yang berada diluar sana

berhati2 bila berada di jalan raya dan ingatlah orang yang tersayang.....

k daaaaaaaaaa............



Wednesday, November 24, 2010

Excident


Assalamualaikum pembuka bicara....

hari ni satu lagi dugaan menimpa kami sekeluarga....

abi excident...terkedu ak bila dengar berita tu...

ceritanya bermula begini....=)

dalam pukul 6.30 ptg tadi ada orang datang rumah

"adek2 ni najwa ke??"

"ha'a najwa, kenapa cik??"

"erm, macam ni ayah awak excident kat bandar penawar"

"betul ke ni??teruk tak??"

"betul la, tak taula dengar2 kaki patah"

(terkedu ak diwatnya)

"abes 2abah kat mana sekarang?"

"die tengah otw p hospital kota n katanya kalau agak teruk akan  di'transfer' ke hospital jb"

"ok terima kasih cik"

then, ketua blok datang uma ak, die kata pas maghrib nak p hospital, ak nak ikot tak

ak cakap nak, n ak terus siap2, mandi2, solat n packing baju, ak main tarik je mana yang sempat

dalam pukul 7.30 kiteorang gerak p kota

sampai kota jumpe acik nga tunggu kat luar wad icu

sampai2 je ak da menangis gile2, dah la ak fobia gn hospital kota ni

ter'flashback' lak kenangan 3 tahun dulu saat umi koma kat hospital ni

 ad la dalam 1 jam gak kiteorang tunggu

then, dalam pukul 9.30 mlm doktor kuar, die kata abi kene transfer ke Hospital Sultan Ismail JB

masa 2ak gerak naik kete gn kak ejun n ain

sampai HSI kena tunggu lagi kat wad kecemasan

senyap gile weh kat situ tapi ramai orang

ak cakap gn kak ejun "kenapa senyap je kat cni, dyorang xnak cakap ke"

kak ejun balas "nama pun wad kecemasan tak kan nak gelak2 kot"....hehe

dalam kol 12.15 a.m. doktor kua die gtw yang abah dah dihantar ke wad

(lame tak kiteorang kena tunggu??...hehe)

after that masing2 p tengok abi...

sedih weh, pasni die xleh jalan ag, kalau jalan pun guna bantuan tongkat

anak mana yang tak sedih bila tengok keadaan ayah dieorang macam tu...

hmmm....pape pn ak doakan abi cepat sembuh...

sekarang ni ak kat uma makcik ak kat Taman Setia Indah, dalam kol 2 tadi gerak balik....alhamdulillah nasib baik makcik ak duduk dekat gn HSI so senang la kiteorang nak ulang alik....

malam ni kak ejun yang jaga abi kat hospital

esok pagi abi kena operation, n turn ak lak kena jaga abi

kebetulan ak nga cuti sem, so time ni la ak dapat berbakti kat abi

maybe pasni jarang2 la ak dapat update blog ni

pape pn to all my friends, nak minta tolong doakan kesihatan ayah saya ye

thank you

k salam....



Tuesday, November 23, 2010

Diam


Lebih baik diam dari berkata2

lebih baik menyepikan diri dari memunculkan diri

tapi hakikatnya diam serta menyepikan diri itu adalah perkara yang amat menyakitkan diri...




Saturday, November 20, 2010

Kek Batik


Assalamualaikum pembuka bicara....

hye all pekaba anda semua??diharap sihat2 la hendaknya....

hari ni ak nk cite pasal kek batik...

urmmmmpppphhhh pagi tadi tetiba mood rajin ak muncul....so ak decided nak wat kek batik....

berbekalkan barang2 yang ada kat uma so ak gunakan la sepenuhnya...hehe

Bahan-bahan :

1 cawan planta
1 cawan susu pekat manis
1 biji telur
1 paket biskut marie
2 cawan milo

Cara2 membuatnya :

1. Panaskan kuali, masukkan planta, guna api kecik sahaja ya, gaulkan perlahan2...
2. Masukkan susu dan telur...
3. Masukkan milo dan kacau hingga sebati...
4. Then, matikan api, masukkan biskut marie yang telah dipatah2kan...gaulkan ia...
5. Masukkan ke dalam loyang n sejukkan di dalam peti ais...

Hasilnya :

T
A
D
A
A
A
A
A
A
A
A







Ehem hasilnya : sedap memang sedap TAPIIIIII 

manis gile weh bleh kena kencing manis diwat'y.....(kolestrol bertimbun2.....huhu)

tapi takpe baru first time wat Najwa pasni leh improve ag...

Moral of da story...(kalau anda nak try buat) :

1. Planta boleh digantikan dengan butter....(lagi sedap la hasilnya)
3. Susu letak setengah cawan je...(kalau tak nak kena kencing manis....hihi)
4. Tak payah campur telur....(utk elak rasa muak)
4. Boleh campurkan serbuk koko

Itu je untuk hari ni....k daaaaaaaaaaaaa...........



Wednesday, November 3, 2010

Kehilangan...


N : Najwa
S : Shahril


Tepat pukul 10.30 malam

kedengaran lagu Sempurnakanku dendangan 6xith Sense dari npon aku

"SHAHRIL calling"

(erkk.....pehal lak mamat ni tetibe call ak ni)

N : hello assalamualaikum, yo pehal??hehe

S : w'salam......Najwa ko wtpe?

N : aku nga study.......weh jap2 line xclear (sambil jalan kuar bilik, carik port baik punye....hehe)

N : ha sambung lik, ko pekabo??

S : aku sihat2 je...

N : ow...emmmm....

S : Najwa, aku nak gtw something ni

N : yupz ape die??

S : mak aku baru meninggal....

N : haaaaa ape die??xbape dgr la, line xok...

S : mak aku baru ninggal la...

N : (terkedu jap)......Inalillah......

N : bile dia ninggal??ko katne ni??

S : baru je ni...aku kat uma, nak p hospital amek arwah....

N : weh ko ok xni??

S : aku ok2 je...

N : shahril sabar eh??ak pun penah rase ape yang ko rase sekarang ni...

S : ok...eh k la aku nak gerak ni...

N : hmmm....ok....assalamualaikum

S : waalaikumsalam.."

2la perbualan di antara ak gn mmbe ak...

sama2 kita sedekahkan fatihah untuk arwah...

semoga rohnya dicucuri rahmat serta ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman...amin...

Al-Fatihah...

(maaf xsempat nak tanya nama mak dia)

Selingan : tetiba rindu kat umi...semoga roh umi ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman...amin...

Hargailah mereka (ibu bapa) selagi mereka ada di dunia ni....