Thankz 4 being my followers

Friday, December 31, 2010

Good Bye 2010


Assalamualaikum pembuka bicara

nampaknya tahun 2010 bakal melabuhkan tirainya pada hari ni

so how??adakah azam tahun 2010 anda telah tercapai??

kalau tanya aku2 jawab tak

every year aku pasang azam baru tapi tak pernah tercapai

sebabnya aku tak ingat ape azam yang aku pasang.....hahahaha

jangan jadi macam aku ye...

cakap lebih tapi hasil tarakkkk....

bagi aku tahun 2010 ni banyak mengajar aku erti kehidupan

pelbagai perkara suka duka berlaku dalam kehidupan aku

hari2 yang aku tempuhi mematangkan kehidupan aku

bagi aku setiap perkara yang berlaku pasti ada hikmahnya....


AN : Malam tahun baru yang meyuramkan...



Good Bye TESCO


Assalamualaikum pembuka bicara

hye all sori cz dah lama tak update blog

kesibukkan mengatasi segalanya

hmmm....kalau anda sume nak tau

aku telah menamatkan tugas di tesco......yippie hepinye.....huhu

semalam (rabu) merupakan hari terakhir aku bekerja kat tesco

agak sedih la ye....ye ar baru je mula rapat dgn staf2 kat situ

sekali dah berenti lak

tapi takpe setiap pertemuan pasti ada perpisahan

perpisahan yang disebabkan oleh ajal ataupun perpisahan yang disebabkan faktor lain

kira cuti sem kali ni aku dapat manfaatkan dengan sempurna

alhamdulillah....

n aku dapat pengalaman yang berharga

bak kata kazen aku 

"experience which worth more than money"

yupz! aku sokong ayat tu 100%

pengalaman yang mengajar kita erti kehidupan

seriously aku kata aku enjoy gile keje kat situ

walaupun masa awal2 aku rasa surrender

tugas sebagai cashier bukan mudah

cz kita diberi tanggungjawab untuk jaga duit company

kalau hujung minggu satu hari sales jejak bebelas ribu

bayangkanlah kalau hilang macam mana agaknya nak ganti

tapi alhamdulillah aku dapat conduct dengan baik

kalau duit short pun tak lebih singgit la

tapi masa first time duit aku excess (terlebih) RM13

banyak kot, so kepada customer yang aku salah pulangkan duit aku nak mintak maap bebanyak ea

jangan serik untuk belanja kat tesco ag....hehe

okeh habis cite pasal tugas, sekarang aku nak cerita pasal environment kat situ

tugas aku sebagai cashier menyebabkan aku kenal dengan ramai orang tak kira pelbagai lapisan umur

yupz! memang seronok sebab aku memang suka kerja yang berdepan dengan ramai orang

dari situ aku belajar kenal dengan perangai 'orang'

daripada pekerja biasa, cleaner, guard, CEO dan sebagainya

ada yang low profile n ada gak yang OVER PROFILE

saket jiwa aku bila berdepan dengan orang yang OVER PROFILE nih

cakap terima kasih pun bukan nak jawap pastu dengan muka belagak terus blah

perghhhh macam nak hentak2 je kat situ jgk...

opszzz! mybe dia jawap dalam hati kot......

jangan buruk sangka najwa....okey2x.....hehe

dari kalangan pekerja pulak sumenya okey2 belaka

juga terdiri daripada pelbagai lapisan umur

ada yang still belajar lagi (macam aku), ada yang memang full time kerja tesco

ada yang kerja sebab nak kumpul duit untuk sambung belajaar

ada yang kerja sekadar suka2

ada yang kerja untuk tambah duit yang sedia ada

ada yang nak tolong suami dan juga family

macam2 adalah, eh2 macam astro lak....hehe

aku ni terlampau mesra rakyat sebab tu kenal dengan macam2 orang...

ntah bila boleh naik pangkat jadi wakil rakyat lak....hahaha

sudah2 la tu berangan najwa oi....

ala tak salah berangan yang penting ada usaha....hehehehe

uishhh tetiba aku terasa panjang lak entry kali ni

saje lepas gian nak menaip....hehe

k la aku rasa tu je untuk kali ni

k c yaaaa...

opszzz! sebelum tu nak ucap thankz kepada pihak pengurusan tesco yang bagi peluang untuk aku kerja kat situ

thankz jugak kpd TL (Team Leader Cashier) kak hanim, kak wan, saiful, usop n aiman yang banyak bagi tunjuk ajar sepanjang aku kerja kat situ

thankz a lot i'll appreciate it!

k daaaaaaaaaaaaa...........






AN : Duit gaji khas untuk bayar yuran, xde can nak enjoy....hmmmmmmm.........tapi takpe setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.........



Tuesday, December 21, 2010

Impian


Setiap orang ada impian tersendiri

impian yang berlainan antara satu sama lain

ermmm kali ni aku xnak cherita pasal impian aku 

tapi aku nak cherita pasal impian orang sekeliling aku

hmmmmmm..sepanjang dua minggu aku kerja kat tesco

ramai pekerja telah aku temubual....cewah dah macam reporter lak ye....hehe

tugas sebagai cashier membuatkan aku bekerja di banyak bahagian

bahagian kaunter depan, kaunter farmasi, kaunter makanan dan juga kaunter elektrikal....

untuk minggu ni aku dikuarantinkan di kaunter makanan

sebabnya aku demam tak baik2 dan suara aku telah hilang yang tinggal hanyalah suaraku yang serak yang membuatkan orang lain gelak bila mendengarnya....terseksa jiwa ragaku....hehehe

k stop2, kite sambung balik cerita....

kalau kaunter makanan customer tak ramai kebanyakkannya bayar kat kaunter depan, so dapat la aku mengulo...(merayap la)

bila aku jumpa someone tu aku akan tanya :

1. Nama siape?(tanya je bukan aku ingat pun nama dak 2)
2. Umur berapa?(nak challenge sape lagi muda) 
3. Dah lama kerja sini?(belagak senior la....hehe)
4. Sampai bila nak kerja kat sini?
5. Kenapa tak  cari kerja lain?
6. Tak apply SPA ke?

kebanyakkan yang aku tanya semua bagi jawapan yang sama

1. Si Polan
2. 18++++
3. Dah lama
4. Foreva....
5. Kerja sini ok2 je
tak tension mana pun
penat tu biasa la, nama pun kerja
kita mula dari bawah dulu
mana tau ada rezeki lama2 dapat jadi manager pulak
6. Dah apply tapi tak dapat..

terdiam aku bila dengar jawapan diaorang

mungkin persepsi aku terhadap budak2 yang kerja pasaraya sebelum ni berlainan

tapi bila berbual n bercampur dengan diaorang

baru aku tau yang diaorang ni ada simpan hasrat serta impian untuk berjaya dalam kehidupan

terbukti bila diaorang jawap "ada rezeki dapat jadi manager"

yela bila kite tengok cara dia kerja hu ha sane sini, yang pale tak betul pun ade....

bukan tak betul ape cuma kepala gile2 je....

tapi pape pun aku memang solute gile dengan diaorang ni, coz sekurang2nya diaorang ada inisiatif bekerja untuk berjaya dalam kehidupan...

tak macam sesetengah orang, yang hanya harapkan rezeki tu jatuh bergolek kepada diaorang tanpa ada apa2 usaha...

hmmmm......betullah kata orang pengalaman hidup mengajar kita erti kehidupan....


Try to achieve ur dreamz...


AN : " Bukan SENANG nak SENANG dan bukan SUSAH nak SUSAH....."



Monday, December 20, 2010

Fastrak........................................


Salam to all

puas aku pusing kiri kanan pikir topik ape yang aku nak tulis malam ni

seriously aku rindu nak menulis.....

last2 aku decided nak cherite pasal perkembangan terbaru aku

ermmm...baru2 ni result exam keluar

so macam2 gelagat ada

ada yang happy, ada yang frust menonggeng dan sewaktu dengannya...

bagi aku pulak, alhamdulillah, itu je yang aku leh cakap....

segan nak cakap lebih2..

after result exam kuar, result untuk fastrak plak kuar

kalau student uitm dyorang dah biasa dengar pasal fastrak ni

fastrak ni adalah program penerapan diploma part 3 kepada degree

kate orang melayu 'jalan pintas untuk dapat degree'

aku ada apply benda ni, tapi apply last minute punya....

esok tutup aryni baru apply..

dan keputusannya aku diterima untuk program penerapan degree ni

bagi kos ijazah sarjana muda perakaunan kat melaka...

result tu kuar masa 10 muharam, n setelah puas pikir n diskuss dengan family

last2 aku accept untuk terima fastrak ni (berkat 10 muharam)

yupz aku tau banyak keburukan bila aku terima benda ni

banyak yang kate buruk pasal fastrak

tapi hati aku kuat nak terima benda ni

walaupun aku tau company lebih accept student pure diploma berbanding fastrak

tapi aku nak jugak...

bila pikir2 balik sampai bila aku nak belajar main2?

family aku dah puas berhabis duit untuk aku

tapi aku still tak hargai apa yang aku dapat

n sekarang aku try untuk sahut cabaran akk aku

kate kak ejun : 

'i trust you but you must trust yourself'

cuma kepada kawan2 kat segamat aku nak mintak maaf sebab tak beritahu korang awal pasal benda ni, sebab aku juz boleh cakap 'IT'S HARD TO SAY'

pape pun aku nak ucap terima kasih kpd semua yang banyak tolong aku sepanjang aku berada di segamat

seriously aku sedih gile nak tinggalkan kehidupan kat segamat

coz kat segamat aku belajar erti kehidupan, erti berkawan, erti belajar....

tapi itu untuk kebaikan aku jugak....

mungkin ada yang happy bila aku dah tak ada kat segamat

dan ada jugak yang sedih bila aku tak ada

pape pun, setiap pertemuan pasti ada perpisahan...

kepada NISHAH, ZUMA, DILA, FARAH, YAN, KEMBO

budak2 ACD_A3 n budak2 SISWA BISTARI

RINDU KORANG SUME LARRRR.......

pape pun hope kite semua akan berjaya dalam kehidupan....

ada rezeki kita jumpa lagi....


AN : " Success is journey, not a destination "



Friday, December 17, 2010

Bersawang


Fuhhhh........fuhhhhhhhhh.......fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

ak terasa blog aku ni teramat2 lah berhabuk serta bersawang2...

sorry to all lama tak update blog ni, kesibukkan mengatasi segalanaya....

kalau sebelum ni aku terasa tanggungjawab sebagai seorang pelajar

tapi sekarang terasa tanggungjawab sebagai seorang pekerja lak

yang pastinya belajar tu lagi best daripada kerja

statement tu memang aku akui sejak dari dulu kala lagi

saje je cari duit kocek untuk cuti sem ni

sebab tu lah aku kerja

malu beb nak mintak ayah aku duit

dari dulu kala asik susahkan dia je

tah bila aku dapat balas jasa dia

takpelah selain dapat duit kocek, aku dapat pengalaman sekali

actually kerja ni memang amat2 memenatkan

kalo aku sebagai cashier kene diri 8 jam tanpa rehat

perghhh sengal segala tulang2 yang ada

baru dua hari kerja aku dah demam sebab penat teramat sangat

sampailah hari ni dah seminggu demam tak baik2 lagi

nak pergi amek MC terasa malas yang teramat sangat

so tanggung sendirilah cik najwa oiiii....

hmmm......kalau cherita pasal kerja, seronok memang seronok 

sebab kenal dengan ramai orang dari pelbagai umur

yang tak seronok bila berdepan dengan customer

macam2 perangai ada

ada yang cool je walaupun lama tunggu

ada yangxgheti nak menyabo pastu nak marah2

bile berdepan dengan customer yang macam ni dalam hati Tuhan saje yang tahu

tapi kat luar aku juz leh senyum je

 "LAYANAN MESRA" tu penting...hehe

sampai ade sorang customer tu cakap

"perghhh ceria je ea walaupun berdepan dengan kerja yang stress...bagus2''

aku gelak je bila dengar orang tu cakap camtu

hmmmm....bila aku jadi cashier ni baru la aku dapat rasa PERASAAN sebenar seorang cashier di supermarket....hehehe

korang nak RASA tak??kalau nak jom reramai kite kerja CASHIER....huhu

k la daaaaaaaaaaa..............


AN : Sabar tu penting, walaupun kita kena marah ke maki ke, selawat banyak2 dan senyum...perasaan tu tak kan lama tersimpan dalam hati kita.....



Wednesday, December 8, 2010

EGO


Setiap orang mempunyai ego tersendiri

bukan motor EGO ye tetapi perangai ego

adakalanya ego ni baik untuk diri 

tetapi adakalanya ego akan menghancurkan diri sendiri

sape setuju dengan statement ni sila angkat tangan.... :p

bagi perempuan seelok2nya kena ada ego sendiri 

sebab dia tak akan mudah ditipu oleh lelaki

contohnya :

L = 'awak dah lama kita kenal, malam ni jom keluar saya bawa awak pergi minum2"

P = 'boleh tapi ada syaratnya, saya kena bawa kawan saya sekali"

L = 'mana boleh, xbest la kalau ada kawan awak"

P = 'kalau macam tu tak apa la, kita xpayah keluar'

L = 'eh jangan la macam tu, awak sorang je boleh la awak sekali ni je'

P = 'tak nak'

L = 'oi minah ko apasal belagak sangat? ingat cantik sangat la tu, dah kira untung aku ajak kau keluar, kalau bukan aku ajak, aku rasa tak ada siapa yang nak keluar dengan kau'

P = 'tak apa tak jadi masalah pun'

L = 'belagak punya perempuan'

ehem2x dialog diatas menunjukkan sedikit keegoan seorang perempuan

dialog ini adalah rekaan semata2 tidak ada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia....

dialog ni menunjukkan seorang perempuan yang menolak lamaran lelaki untuk keluar di malam hari

betul ape yang perempuan tu buat, mungkin dia fikir risiko yang bakal terjadi

ye lah zaman sekarang macam2 boleh jadi

kes culik, rogol dan yang seangkatan dengannya lah

so lebih baik kita amek langkah berjaga2

bak kata seorang sahabat ST1

bukan group ST12 ye tapi

its stand for SAFETY FIRST,,,,

bukan setakat perempuan tapi lelaki pun sama
lelaki pun kena ada ego sendiri

kalau dah kawen n bini tak kasik balik uma mak sendiri, tak payah lah nak ikut kata bini tu

lelaki kan ada kuasa VETO so boleh gunakannya time2 macam ni

ingat satu perkara, jangan kerana nak jaga hati bini kita kena abaikan orang tua kita

kalau kerana kebaikan kita kene ada ego sendiri

tapi.................................

jadi orang tu jangan terlampau ego

kerana ego kita pandang orang bawah kita sebelah mata je

tu untung kalau pandang sebelah mata ada sampai tak pandang dua2 belah mata

ni khas kepada bos2 dan juga orang2 yang ada jawatan tinggi dalam syarikat tak pun dekat IPT n yang seangkatan dengannya

orang sekeliling akan benci bila tengok perangai ego kita tu

benci, menyampah, meluat segalanya ada la,....

so kalau nak ego biar lah kena pada tempatnya ye kawan2....

k itu pandangan aku tentang topik ni................daaaaaaaaaaa


AN : Kan best kalau ada motor EGO.....alahai sweetnye.........;p



Friday, December 3, 2010

First day keje........


I feel so tired rite now...............................

aryni dengan secara rasminya ak start keje kat tesco kulai sebagai cashier.......................

first time rasa pengalaman jadi cashier.........

memang amat2 MENCABAR!!!

macam2 perangai orang yang ak jumpa....

tapi ak terasa enjoy gak cz ak memang suka kerja yang berdepan dengan ramai orang

ala2 human resource gitu....hehe

untuk first day ni ak terasa satu badan ak krem....

penat gile la.....customer tak putus2 dari pagi sampai la petang

nasib baik ak dapat partner yang leh layan pale

kalo tak kaku gak ak duduk kat counter tu....

k r geng wish me luck ye....

tapi sebelum tu ak nak mintak maap kat sume cz lepas ni ak jarang update blog...

kalau ad kesempatan ak update la ye...

thankz all........

n nite all...



Wednesday, December 1, 2010

Kehidupan


Salam to all readers...

hukk2x....ehem terbatuk lak...hehe...ermmm juz nak cherita sepanjang minggu ni macam2 orang yang ak dah jumpa

antaranya adalah doktor, polis, peguam, dan juga bomba

bila ak jumpa DOKTOR, hati ak memberontak untuk jadi doktor

ak suka bila tengok keperihatinan seorang doktor apabila merawat pesakit

itulah cita2 ak sejak dari kecil lagi tapi mungkin bukan rezeki ak ke arah itu...




seterusnya adalah POLIS...ak jumpe dieorang time nak wat report kat balai polis kota

timbul kekaguman bila tengok dyorang pakai uniform

tetiba rasa nak jadi polis lak...haha...tapi hakikatnya hanya orang tertentu je boleh jadi polis...

kalau ak, kirim salam la....baru satu hari kena ragging ak da mintak balik....huhu




bagi PEGUAM lak, ak jumpa dyorang time kt hospital, dyorang jalan2 cari job sampai la ke katil ayah ak

layan peguam bes gak, macam2 benda ak tanya n dyorang jawab dengan penuh berhemah

tapi dalam hati ak xtaw la, musti dyorang bengang punya, banyak betul soalan yang ditanya

time tu ak terpikir, camne la gayanya kalau ak jadi peguam

konpem setiap kes musti ak nak menang punye, tak nak kalah......teruk betul perangai....huhu




and the last is BOMBA, ak jumpa bomba masa kat hospital gak, pakcik bomba stay kat depan katil ayah ak

die kena tahan wad coz kaki kena gigit ular...peh padahal kene gigi je, koma seminggu n kaki die kene korek abes......nampak daging je...ngeri lak ak tengokkan...

pakcik bomba tu cerita saat dan ketikanya dia kena gigit ular...nasib baik kena gigit je kalau kena patuk mungkin pakcik tu dah xde lagi....

ak dengar dengan penuh ketekunan....huhu......agak terkedu ye...kira kerja dyorang sentiasa berhadapan dengan risiko....tapi takpe ak tak terpikir langsung utk jadi bomba...hehe




tapi hakikat sebenarnya....

ak tak boleh jadi doktor, polis, peguam mahupun bomba, ak dilahirkan untuk jadi seorang akauntant....amin...

mungkin ak tak dilahirkan untuk jadi doktor yang merawat pesakit tapi ak bakal jadi 'doktor yang merawat duit'....hehe

mungkin ak tak dilahirkan untuk jadi seorang polis tapi ak still leh bergaya macam seorang polis...=)

mungkin ak tak dilahirkan sebagai seorang peguam yang petah berkata2 tapi ak cekap untuk menguruskan kerja ak...

mungkin ak tak dilahirkan sebagai seorang bomba tapi ak still boleh terlibat dalam aktiviti sukarelawan...

hmmm....itulah yang dinamakan kehidupan.....

 mungkin kita tak dapat jadi seperti yang kita idam2kan tapi siapa tahu mungkin kita akan jadi seorang yang tak pernah terduga oleh kita macam jadi PERDANA MENTERI ke....

SIAPA TAHU??

HANYA TUHAN SAJA YANG TAHU.......

k rasanya itu je celoteh najwa untuk kali ni.......c u next time ye.....nite all.......


AN : Kadang2 apa yang kita nak jarang sekali kita dapat, dan apa yang kita tak nak seringkali kita dapat, so bersyukurlah dengan apa yang kita dapat kerana mungkin ada hikmah disebaliknya....





Monday, November 29, 2010

Hospital Sultan Ismail


FIRST DAY

Assalamualaikum pembuka bicara....ok mlm ni ak nak cite pengalaman ak sepanjang berada di sepital...kalo xsilap mase tu hari rabu, seawal pukul 6 pagi ak da bangun, siap2 n dalam pukul 7 ak da gerak p sepital abg ak hantar....dengan beg kiri kanan slumber je ak lintas pakguard yg jage kat sepital tu...nsb bek xkena tahan..kalo xjenoh gak ak nk jawab pertanyaan guard 2...sebenarnya cuma sorang je yang leh jaga pesakit...tp hari tu sekali 3 orang yang jaga ayh ak...asal ad guard ronda je ak cpt2 p katil sebelah bual2 gn makcik kat c2....cover line la kalau tak dah kena halau gn guard 2....ermmm keadaan ayh ak agak sedih je...die asik mengerang sakit je, mase 2lm operate ag, die juz balut je kaki abi...bile abi mengerang, ak da tangkap leleh, asik nangis je beb xkira ape...sampai la dalam kol 10, bdk2 praktikal bukak balutan kaki abi, then dyorg biarkan jap tapi abi mengerang gile2, ak pn da menangis gile2 then ak jmpe dak praktikal ak ckp kt die 'ayh sy nga sakit tu buat la pape yg patut', then die panggil mmbe2 die, watpe tah ak terus blah dari situ, xsanggup rasanya nak tgk...dalam pukul 12.30 abi p bilik operation tp ak xikut ak juz stay kat katil je..n pukul 3.30 ptg abi kua dr bilik operation, mase 2 ariel da terpasang kat kaki die....takot tgkkn....hmmm ary tu ramai gak dtg melawat abi, sedara mara ak sume ad penuh diwatnye...lupe nk state abi stay kat WAD 5C KATIL 21...dalam maghrib ak gerak balik uma mak uda gn kak ejun...makcik ak yang jaga abi malam tu...

SECOND DAY

Macam semalam gak, awal pagi ak da bangun, then grk p sepital, kali ni nsb xberapa baik, ak kene thn gn pkck guard, ak jz ckp 'sy nk tukar org'....n lepas....huhu...dalam kol 8 makcik ak balik uma, so ak jage sorang..kali ni abi dh tukar wad masok WAD 5C KATIL 1...second class punye tempat...abi dah oke cume kgkdg ngadu kaki die bisa, ak xleh nak wtpe jz urut sikit2 je...erm...petang 2 dalam pukul 3, dyorg bwk abi p test jalan (ak lupe ape nama tempatnye) kat c2 kawasannya cantik n ad la beberapa pesakit nak berlatih jalan...ad sorang doktor n dua org bdk praktikal KLMU conduct kat c2...macam2 gaya ad....ad yg patah peha doc suruh bangun sampai mengerang diwatnye...ad 2 bdk pmpuan pth kaki doc suh bangun sampai menangis dak 2 diwatnye....last2 bleh gk die grk guna tongkat...ad 1 kes ni, pakcik ni lumpuh pinggang ke bawah, die baringkan kat ats tilam tetiba pakcik 2 sesak nafas kalang kabot doc diwat'y...tp last2 oke balik pakcik 2....sampai ke petang ramai gak yg melawat abi...then petang 2ak balik, malam abg oma tuka turn jaga abi...

THIRD DAY

Sama mcm sebelum ni awal pagi ak da gerak, tapi kali ni ak bawak moto sendiri....perghhh syok beb da lame xmerempit....huhu....ak xberapa kisah kalo bwk moto sendiri cz ak da biasa gn jalan kat situ yela sebelum ni ak pernah keje kat area HSI n setiap minggu ak ulang alik balik kota bawak moto sengsorang...ala tu masa zaman2 ak keje dulu tapi sekarang dah masuk zaman ak belajar....hehe...ermmm....utk hari ketiga ni xde beza mcm hari2 sebelum ni....dalam kol 10 bdk2 prktkl dtg cuci luka, dalam kol 12 dapat makanan...tapi bila ak bau je makanan yang die kasik, kembang tekak ak diwatnye....hilang selera makan, abi je yang makan...kepenatan serta kebosanan agak terserlah ye...mana taknye sepanjang hari duduk je....nak mengulo xtw nak p mane...so duduk jela....hari tu doktor kate abi dah leh balik, n kiteorg tunggu kak ejun sampai die abis keje, baru la gerak balik...tapi urusan nak keluar hospital pn agak susah ye....nak kena naik turun tangga....last2 dalam 7.30 gak baru kiteorg kua dari hospital....sampai uma dalam kol 9.00 malam...

SELINGAN BERSAMA 

Waktu melawat :

Isnin hingga Ahad
12.30 p.m. - 2.00 p.m.
4.30 p.m. - 7.00 p.m.

Thanks to doc, nurse, n dak2 praktikal dari KLMU n Instead yang telah merawat ayahku sepanjang berada di HSI, n thankz atas layanan yang diberikan...cuma 1 je kpd dak2 praktikal kalo rawat orang buat la sepenuh hati jangan wat sambil lewa cuba letakkan diri anda di tempat pesakit apa yang anda rasa??kerana nila setitik rosak susu sebelanga.....pape pun thankz a lot kpd yang beri layanan 100% terbaik......jasamu dikenang laaaa...





Sunday, November 28, 2010

Perkembangan Terbaru


Salam to all

Alhamdulillah akhirnya ayahku telah keluar hospital pada ary jumaat

baru hari ni ak dapat update blog kerana keadaan tak mengizinkan

keadaan abi semakin oke, cuma die still rasa bisa2 lagi

hmmm....sepanjang berada di hospital mcm2 pengalaman yang ak lalui

tapi ak xberhasrat nak cerita hari ni, lain hari ak cerita ye

aryni ak nk share pic semasa kt hospital

(maaf pic tak memuaskan)



(seksi....hehe)


(kalo nak tw besi kat atas tu tembus ke tulang kaki....erkkk)


(besi yg kat tumit dari kiri tembus ke kanan....pehhhh)


hmmm....pemacam ada bran??sakit wooooo......ak yang tengok pn rase seram sejuk ape lagi orang yang rasa  bende 2...

doktor pasang ariel astro la kat kaki abi....

so pasni leh tgk astro kt mana2 saja abi berada....

macam2 ada....huhu

ha itula hasilnya apabila excident...

so kepada membe2 ku yang berada diluar sana

berhati2 bila berada di jalan raya dan ingatlah orang yang tersayang.....

k daaaaaaaaaa............



Wednesday, November 24, 2010

Excident


Assalamualaikum pembuka bicara....

hari ni satu lagi dugaan menimpa kami sekeluarga....

abi excident...terkedu ak bila dengar berita tu...

ceritanya bermula begini....=)

dalam pukul 6.30 ptg tadi ada orang datang rumah

"adek2 ni najwa ke??"

"ha'a najwa, kenapa cik??"

"erm, macam ni ayah awak excident kat bandar penawar"

"betul ke ni??teruk tak??"

"betul la, tak taula dengar2 kaki patah"

(terkedu ak diwatnya)

"abes 2abah kat mana sekarang?"

"die tengah otw p hospital kota n katanya kalau agak teruk akan  di'transfer' ke hospital jb"

"ok terima kasih cik"

then, ketua blok datang uma ak, die kata pas maghrib nak p hospital, ak nak ikot tak

ak cakap nak, n ak terus siap2, mandi2, solat n packing baju, ak main tarik je mana yang sempat

dalam pukul 7.30 kiteorang gerak p kota

sampai kota jumpe acik nga tunggu kat luar wad icu

sampai2 je ak da menangis gile2, dah la ak fobia gn hospital kota ni

ter'flashback' lak kenangan 3 tahun dulu saat umi koma kat hospital ni

 ad la dalam 1 jam gak kiteorang tunggu

then, dalam pukul 9.30 mlm doktor kuar, die kata abi kene transfer ke Hospital Sultan Ismail JB

masa 2ak gerak naik kete gn kak ejun n ain

sampai HSI kena tunggu lagi kat wad kecemasan

senyap gile weh kat situ tapi ramai orang

ak cakap gn kak ejun "kenapa senyap je kat cni, dyorang xnak cakap ke"

kak ejun balas "nama pun wad kecemasan tak kan nak gelak2 kot"....hehe

dalam kol 12.15 a.m. doktor kua die gtw yang abah dah dihantar ke wad

(lame tak kiteorang kena tunggu??...hehe)

after that masing2 p tengok abi...

sedih weh, pasni die xleh jalan ag, kalau jalan pun guna bantuan tongkat

anak mana yang tak sedih bila tengok keadaan ayah dieorang macam tu...

hmmm....pape pn ak doakan abi cepat sembuh...

sekarang ni ak kat uma makcik ak kat Taman Setia Indah, dalam kol 2 tadi gerak balik....alhamdulillah nasib baik makcik ak duduk dekat gn HSI so senang la kiteorang nak ulang alik....

malam ni kak ejun yang jaga abi kat hospital

esok pagi abi kena operation, n turn ak lak kena jaga abi

kebetulan ak nga cuti sem, so time ni la ak dapat berbakti kat abi

maybe pasni jarang2 la ak dapat update blog ni

pape pn to all my friends, nak minta tolong doakan kesihatan ayah saya ye

thank you

k salam....



Tuesday, November 23, 2010

Diam


Lebih baik diam dari berkata2

lebih baik menyepikan diri dari memunculkan diri

tapi hakikatnya diam serta menyepikan diri itu adalah perkara yang amat menyakitkan diri...




Saturday, November 20, 2010

Kek Batik


Assalamualaikum pembuka bicara....

hye all pekaba anda semua??diharap sihat2 la hendaknya....

hari ni ak nk cite pasal kek batik...

urmmmmpppphhhh pagi tadi tetiba mood rajin ak muncul....so ak decided nak wat kek batik....

berbekalkan barang2 yang ada kat uma so ak gunakan la sepenuhnya...hehe

Bahan-bahan :

1 cawan planta
1 cawan susu pekat manis
1 biji telur
1 paket biskut marie
2 cawan milo

Cara2 membuatnya :

1. Panaskan kuali, masukkan planta, guna api kecik sahaja ya, gaulkan perlahan2...
2. Masukkan susu dan telur...
3. Masukkan milo dan kacau hingga sebati...
4. Then, matikan api, masukkan biskut marie yang telah dipatah2kan...gaulkan ia...
5. Masukkan ke dalam loyang n sejukkan di dalam peti ais...

Hasilnya :

T
A
D
A
A
A
A
A
A
A
A







Ehem hasilnya : sedap memang sedap TAPIIIIII 

manis gile weh bleh kena kencing manis diwat'y.....(kolestrol bertimbun2.....huhu)

tapi takpe baru first time wat Najwa pasni leh improve ag...

Moral of da story...(kalau anda nak try buat) :

1. Planta boleh digantikan dengan butter....(lagi sedap la hasilnya)
3. Susu letak setengah cawan je...(kalau tak nak kena kencing manis....hihi)
4. Tak payah campur telur....(utk elak rasa muak)
4. Boleh campurkan serbuk koko

Itu je untuk hari ni....k daaaaaaaaaaaaa...........



Wednesday, November 3, 2010

Kehilangan...


N : Najwa
S : Shahril


Tepat pukul 10.30 malam

kedengaran lagu Sempurnakanku dendangan 6xith Sense dari npon aku

"SHAHRIL calling"

(erkk.....pehal lak mamat ni tetibe call ak ni)

N : hello assalamualaikum, yo pehal??hehe

S : w'salam......Najwa ko wtpe?

N : aku nga study.......weh jap2 line xclear (sambil jalan kuar bilik, carik port baik punye....hehe)

N : ha sambung lik, ko pekabo??

S : aku sihat2 je...

N : ow...emmmm....

S : Najwa, aku nak gtw something ni

N : yupz ape die??

S : mak aku baru meninggal....

N : haaaaa ape die??xbape dgr la, line xok...

S : mak aku baru ninggal la...

N : (terkedu jap)......Inalillah......

N : bile dia ninggal??ko katne ni??

S : baru je ni...aku kat uma, nak p hospital amek arwah....

N : weh ko ok xni??

S : aku ok2 je...

N : shahril sabar eh??ak pun penah rase ape yang ko rase sekarang ni...

S : ok...eh k la aku nak gerak ni...

N : hmmm....ok....assalamualaikum

S : waalaikumsalam.."

2la perbualan di antara ak gn mmbe ak...

sama2 kita sedekahkan fatihah untuk arwah...

semoga rohnya dicucuri rahmat serta ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman...amin...

Al-Fatihah...

(maaf xsempat nak tanya nama mak dia)

Selingan : tetiba rindu kat umi...semoga roh umi ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman...amin...

Hargailah mereka (ibu bapa) selagi mereka ada di dunia ni....



Sunday, October 31, 2010

Keputusan

Salam all, selamat menjamu makan tengah hari ye....

hmmm aryni ak nk share something gn korang sume...

semalam ak ad wt satu keputusan yang bakal mengubah hidup aku

aku tau benda ni melibatkan masa depan aku

kalau tersilap langkah, memang habis la

tapi kalau aku gunakan peluang yang ada sebaik mungkin

ada harapan untuk aku berjaya dalam hidup

masa awal2 memang aku bantah pasal benda ni

tapi lepas diskus gn membe2 n mintak pandangan dari kak ejun

ak decide tok apply...

hmmmmm..............sebenarnya aku takut nak berdepan dgn benda ni

tapi bila nisha cakap "kite tau kak wawa bileh wt la", muncul semangat baru lak

credit to nisha...................luv u la......

hmmm....sebelum ni macam2 benda buruk yang ak dengar pasal benda ni

tapi setiap sesuatu perkara tu ada kebaikan dan keburukannya tersendiri

bila pikir2 balik, peluang hanya datang sekali je dalam hidup kita

sekarang ak decide untuk apply, dapat xdapat lain cite...

cuma apa yang aku boleh cakap

keputusan ni bakal mengubah hidup aku....

wish me luck k...

Selingan bersama :

baru abes paper CTU231 (agama)

ad lagi 4 paper......

xsabar nak abes ni!!hehehe

k daaaaaaaaa..........


Friday, October 29, 2010

Dinner Lagiiiii....

Dinner lagiiiii.....ha 2la tajuk post ak kali ni...

diz sem, sem yg paling byk dinner ak follow...

org penting la katekan.......opszzz najwa berhenti perasan k....huhuhuhu

hurmmm sume dinner yg ak follow xde amek pic sgt....

maklumlah belum dpt fon canggih ag, fon yg ad 2pn idop segan mati xmau...

jd la asl fon 2 bleh call n msg dr xde fon kan??fon 2 nyawe ak tao....hahahaha....eh2 da merepek ape lak ni....najwa2..

k now kite balik kpd tajuk kali ni....DINNER LAGIIII!!!!

amek nih list dinner yg ak follow diz sem :

jeng

jenggg

jengggggggggg

hahahahahaha...

1. Dinner Kolej Sektor C

2. Dinner Kelab Sahabat




3. Dinner Kelab Siswa Bistari

4. Dinner Company Al-Biz & 2FC

.ermmmm.....2je, xdela byk mane....hehe

hurmmm...ak baru je lek dari dinner company al-biz & 2FC

sbnr'y ak pn xtw dinner ape, dh dak2 ni ajak so ak follow je r....

dinner kali ni bertempat di JUARA IKAN BAKAR SEGAMAT...

kalo nak tw kedai ni mmg popular dikalangan org2 segamat

kalo nak specific ag, die terletak di bukit siput, segamat, johor, malaysia dan juga di bumi....hehehe

sedap pn sedappppp....perghhhh....

kire kali ni kali ke dua kiteorg wt dinner kt sini, mase 1st time dinner gn dak2 kelas mase part 2, sem lepas....

n ak, dila, nisha n zima biase gk lepak kt kedai ni...

memang pilihan bijak la....hehehe

menu kiteorg tok malam ni adalah

IKAN SIAKAP 3 RASA, TOMYAM, KAILAN CAMPO, BURUNG PUYUH GORENG, SOTONG GORENG, PAPRIK CAMPO, SATEY N FRESH OREN...(saje je wt hurup beso, kasik gempak cket....hehehehe)

hmmmm.....alhamdulillah kenyang...

after makan ad ucapan cket dr AL n PUAN AZRIN...

agak syahdu ye, yela aryni ary last kiteorg kumpul same...

pasni dak2 part 6 da grad...

teringat lak kenangan mase ak kenal dieorg...

mase 2 ad LATIHAN CATUR BISTARI, utk lawan peringkat terbuka negeri melaka..

latihan 2 die wt kt gazebo blok U...

nga main2 si AL offer ak tok jd exco kelab siswa bistari...

ak on je walaupun mase 2 agak terkedu ye...yela tetibe je dilantik...

n then bermula lah kehidupan ak sebagai sekeretariat kelab siswa bistari....

eh3x....terflashback cite setaon setengah yang lepas lak....

tp 2la.....bukan senang nk dapat ketua mcm AL...

ketua yg sentiasa bagi tunjuk ajar pd anak buah walaupun kteorg byk wt silap...

wa solute la same lu beb...hahahaha

erkkkk....terpuji lebih2 lak...xde maksud lain cuma puji cara die keje je...

hmmm.....isk3 da lari jauh ni...hehehe

after kiteorg abes dinner, so masing2 pn balik...

kalo xsilap ad 5 kereta yg ikot, ak naik gn erma, ayub n faiqah, dyorg ajak p karoke, tp disebabkan da kol 10, ak xjd follow....yela nak lek kol bape, elak pakcik guard (pakck UK) xksk masuk jek....

then sampai, kiteorang lepak uptown pekena aiskrim ayub belanja...

credit to himmmm.....thankz ayubbbb...hehehe

ni pic yg smpat kiteorg snap 

k now show timeee

3

2

1







k 2je tok kali ni...

nite all.........




Monday, October 18, 2010

Bila Final Menjelag Tiba

Haaaaa bila final menjelang tiba....

bermacam ragam pun muncul tiba

library menjadi penunggu setia

students bergilir berkunjung tiba


(xde pic keadaan di dalam library so gmbr lua pn jd la)

seterusnya muka pn start tension aje...


(aik?sampai tido kt ats buku ag)


(aku tensionnnnnnn!!!!hahaha)


kesana sini berteman dengan buku aje


(erkkkk....banyak'y buku, nk pjm 1 leh??)


(mcm ni lah keadaan di dalam ataupun luar negara bila exam sudah tiba)


(fokus la konon...tah2 tido 2....haha)


errr....najwa nk berseloroh lak ke kt cni...huhu

xde la saje je mengisi masa lapang gn mengupdate blog ak nih...

sambil 2 date gn cik google utk dwnld pic2 yg cun2 belaka ni...

pape pn as u know, final exam sudah menyerang sume students...




same r gn ak...lg seminggu ak start exam...

n kalo korg nk tw baru td ak salin jadual...najwa2 mcm xnk exam je kamu nih...

ala saje je salin lambat2, xnk bagi tension....huhu....yela ko najwa...

n kalo da nak exam makne'y ak kene stop dr lyn facebook la




cewahhh lorat la ko ni najwa....t bkak gk...btol3x (ade je yg sokong 2...hehe)

ermmm...insyaAllah x...myb mlm ni last ak onlinekn diri kt FB, sbb'y esk pg ak da lek segamat...

n kt segamat baru la ak leh stdy, kalo kt cni, baru bkak buku 5 minit ak da tutup lek....

byk sgt dugaan....xkuat iman la katekan...haha...byk la ko najwa...




tp kalo blogger, ak xleh tinggal cz ni la tempat ak share something

bak kate orang "peneman dikala suka dan duka"

cehhhh loratttt lak....da mcm pkwe ko lak ye...hahaha

yela sementara nga solo ni...huhu....isk3x da lari tajuk nampak...

ak akn update kalo ad cite tp lw xde makne'y bersawang la blog ak ni ye...

k2 back to the title...hehe

nampak'y diz sem ak kene wt betul2...kate lect diz sem2 yg paling senang nak score...

insyaAllah ak dapat perform....pray for me k...

pape pn dikesempatan ni ak menyusun sepuluh jari

nk minta maap kpd mmbe2 ak

kalo ak ad wt salah silap...

yela ak ni paling shuke nyakat org...

terkasar bahasa, terkata xsengaja n ape2 je la

kot2 ad yg teramek ati, jantung beserta limpa ke...

hope dimaafkan la ye...

serta halalkan makan minom ak

ye la yg 10 sen 20 sen selalu gk gune 2...

(da mcm ary raye lak ye....hehe)

hope kite sume dpt jwp exam gn tenang....aminnn

n semoga kejayaan meyebelahi kita...aminnn

FIGHT UNTIL THE END!!!




wish sampingan dr ak:

jaga kesihatan diri




jangan stress sangat belajar 2 n jgn study last minutes




(nanti sendiri yang merana....tgk kan da stress 2)


jangan tidur lewat malam




pape pn gud luck in ur exam
















k nite all...